Nu puteau exista două bugete în paralel, iar deficitul de 4% din PIB va fi de fapt pe la 3,3%, a precizat fostul şef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, pentru Hotnews.ro și într-o postare de pe Facebook, de joi.
De altfel, explicaţiile fostului şef al ANAF contrazic o bună parte din afirmaţiile făcute de ministrul de Finanţe, Florin Citu, în decursul conferinţei de presă susţinută joi.
1. Despre bugetul paralel
Ce spune Florin Cîțu: „A fost un buget, cel prezentat în Parlament şi care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finanţelor Publice, şi un al doilea buget, care avea toate informaţiile reale, un buget folosit pentru finanţarea baronilor locali şi aşa mai departe”.
Ce spune Gelu Diaconu: „Două bugete – O evidență dublă nu poate fi realizată, că nu poți opera cu două rânduri de conturi în trezorerie pe venituri, pe cheltuieli. Eu cred că dorea să spună că față de forma aprobată în Parlament, pe parcursul execuției bugetul, pe baza rectificărilor, la sfârșitul anului arată complet diferit față de aceea ce s-a aprobat în Parlament.
Dacă luați execuția fiecărui an care se publică în martie – aprilie anul următor, de acest decalaj beneficiază guvernanții pentru că nimeni nu mai e curios cât s-a programat, cât a fost în proiect și cât avem în execuție. Veți vedea că de obicei cheltuielile programate inițial înregistrează o execuție de 65-70%, pe fiecare ordonator de credite, cu excepția cheltuielilor cu salariile și cu asigurări sociale.
Dânsul a vrut să spună că față de bugetul inițial aprobat, în fapt bugetul în execuție are o altă dimensiune pe fiecare capitol. Nici vorbă de o evidență dublă. Ea nici nu poate fi faptic realizată. Nu poți opera cu două rânduri de conturi în trezorerie pe venituri, pe cheltuieli. De fapt, gravitatea situației nu rezidă din această procedură, ci din faptul că au fost mascate cheltuielile.”
2. Despre TVA-ul nerambursat şi valoarea lui
Ce spune Florin Cîțu: „Vom face până la finalul anului returnările restante de TVA”
Ce spune Gelu Diaconu: „Valoarea TVA-ului nerambursat nu ar fi de 4 miliarde lei și probabil Cîțu s-a referit la şoldul tuturor deconturilor depuse cu sumă negativă. Și acolo dânsul a făcut o mică inexactitate. A spus că va rambursa până la sfârșitul anului, adică mai este o lună și jumătate, din care 2 săptămâni de sărbători. Adică va rambursa toți cei 4 miliarde lei pe care i-a descoperit dânsul.
Depinde dacă sunt 4 miliarde. După știința mea nu sunt 4 miliarde din deconturi aprobate, ci e soldul tuturor deconturilor depuse cu sumă negativă. Îți trebuie un timp pentru cele cu control anticipat că să exerciți controlul. Nu ai cum într-o lună și jumătate să achiți cei 4 miliarde lei. Probabil va da doar 2 miliarde, dar trebuie să-i rambursezi suplimentar față de deconturile care îți intră firesc pe perioada curentă.”
3. Despre încadrarea în deficitul de 3% (limita maximă permisă de Uniunea Europeană)
Ce spune Florin Cîțu: „Nu ne vom atinge de salariul minim pentru sectorul construcțiilor. Respectăm legislația în vigoare.”
Ce spune Gelu Diaconu: „Cîțu a spus că anul viitor se va încadra în deficit respectând legislația actuală, adică creșteri de salarii și pensii, ceea ce pare cam ireal.”
4. Despre deficitul din PIB
Ce spune Florin Cîțu: „Deficitul bugetar este la 2,84% la 10 luni şi este estimat la peste 4% la sfârşitul anului”.
Ce spune Gelu Diaconu: „Deficitul de 4% din PIB va fi de fapt pe la 3,3%”.
De precizat că, aşa cum au fost ele prezentate în execuţia bugetară, cheltuielile cu bunuri şi servicii, dar şi cele cu personalul, indica o creştere a deficitului bugetar, fiind foarte probabil ca deficitul din PIB la sfârşit de an să ajungă, într-adevăr, aproape de cifră de 3% (sau chiar să îl depăşească).
Postarea originală de pe Facebook a lui Gelu Ștefan Diaconu