Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, va efectua o nouă vizită la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, cu care va discuta despre tarifele la gazele rusești, a anunţat tv8.md.
Potrivit aceleiaşi surse, Igor Dodon ar fi ingrjorat de riscul majorării tarifului la gaze cu până la 40-50%, „din cauza unor decizii politice luate anterior de cei de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a Rep. Molodva – n.r.)”.
El şi-ar fi propus să-i solicite lui Vladimir Putin să nu majoreze preţul la gaze. Asta în condiţiile în care anterior, Igor Dodon îşi propusese să ceară chiar reducerea tarifului.
Luni, Igor Dodon a avut întrevederi la Moscova cu șeful gigantului rus „Gazprom”, Alexei Miller.
Foto: Igor Dodon (stânga) şi Vladimir Puţin (sursă foto: hepta.ro)
Gazul, un instrument de constrângere al Kremlinului
De decenii, Federaţia Rusă foloseştegazul pe post de instrument de constrângere, cu scopul obţinerii de concesii de natură politică şi geopolitcă. Din acest motiv, tarifele pe care le stabileşte fiecărui stat în partesunt stabilite, în primul rând, în funcțiede interesele pe care le are acolo. Pentru Rusia, interesele de natură economică sunt şi au fost întotdeauna subordonate celor de securitate.
Iar puterea de cumpărare a statelor în care exportă nici măcar nu par ea fi un criteriu de care să se ţină cont.
Aşa se explică de ce României (un adversar regional al Rusiei) i-au fost stabilite cele mai mari tarife din Uniunea Europeană, deși are o putere de cumpărare redusă. Potrivit datelor raportate de DG Energy, în primul trimestru din 2019, România a plătit 26,89 euro/MWh de gaz.
Prin comparaţie, Germania a avut un tarif de doar 19,97 euro/MWh de gaz, asta deşi aceasta are o putere de cumpărare cu mult peste cea a României. Germania este, însă, unul dintre cei mai importanțiparteneri comerciali (şi adeseori şi politici) ai Rusiei. Prin urmare, Kremlinul nu are niciun interes să impună un tarif mare. Mai ales că, oricum, Germania va importa 110 miliarde de metri cubi de gaz doar pe rutele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.