Banalul oțet de mere a devenit alimentul cel mai cautat din România. Cât costă acum un litru

Banalul oțet de mere a devenit alimentul cel mai cautat din România. Cât costă acum un litru

Tot mai mulți pomicultori se orientează către procesarea oțetului de mere. Pe lângă sucul natural, oțetul de mere este cerut de clienți, inclusiv peste hotare. Între timp, românii au prins gustul oțetului balsamic, produs din struguri dulci din Italia.

Agricultorii estimează că România are o producție de mere de peste 600.000 de tone

În Mureș, merele de la Batoș sunt renumite pentru aroma lor, dar cei care au livezi, se gândesc să valorifice și altfel recolta.

„Nu știm ce presiune va fi din partea polonezilor la prețul de măr. Prețul e undeva la doi lei la depozit la noi, pe rafturi găsiți și cu patru”, a spus Pogăcean Constantin.

Oțetul pare să fie o idee bună, mai ales că vest-europenii sunt înnebuniți după oțetul de mere românești, fără coloranți, fără conservanți și produs după o rețetă veche.

O fabrică vinde șase sortimente de oțet de mere. La ce preț ajunge un litru

„Se procesează aproximativ 150 de tone de mere la capacitatea actuală, care rezultă aproximativ 90.000 de litri de cidru, din absolut toate soiurile”, a spus Marius Bumbu, inginer.

Ioan Mărcuș, proprietar fabrică: „După o metodă tradițională în lemn de fag, dacă vom reuși, intenția noastră este undeva la 100.000 de kg de mere, să le procesăm”.

Merele sunt tocate și lăsate la fermentat, cum se procedează și cu vinul. În final, un litru de oțet de mere ajunge și la 14 lei.

„Fabricăm și oțeturile aromate. Oțet picant, cu mentă, cu păpădie, tarhon, leuștean, cu petale de trandafir. Acestea sunt introduse, ulterior, în funcție de felul oțetului pe care dorim să-l obținem”, a precizat Marius Bumbu, inginer.

Dacă în 2010 se exporta oțet de numai 35.000 de euro, acum România exportă de zece ori mai mult, iar pe lângă oțetul de mere, procesatorii trimit în străinătate și oțet din vin.

În același timp, anul trecut s-a importat oțet de două milioane de euro, după ce românii au prins gustul oțetului balsamic, originar din Modena, Italia, potrivit Protv.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)
15:15 - Mircea Lucescu, după ce a văzut grupa României din preliminariile CM 2026: Nu e ușor. Calificarea se joacă cu mult entuziasm și sper să ajungem la Mondial
15:15 - Horațiu Potra, mercenarul apropiat de Călin Georgescu, lăsat liber. A scăpat de controlul judiciar. Decizia nu mai poate fi contestată
15:01 - Un tânăr din Vaslui a făcut accident în același loc în care mama lui a murit. Vedea fantoma ei
14:52 - Mai mulți influenceri de pe TikTok, care l-au promovat pe Călin Georgescu, audiați. Cine sunt aceștia? Totodată, se fac percheziții la firma prin care ar fi fost plătiți
14:48 - Câștigătoarea MasterChef, despre lupta cu cancerul: „Am avut prieteni care au murit ca niște câini în România. Eu, în Spania, am stat ca la hotel. Asta-i țara, nu știu dacă va avansa” / Cum i-a spus Georgiana Ene mamei sale că e bolnavă
14:38 - Drone neidentificate, deasupra bazei aeriene a SUA din Germania. Detalii din raportul autorităților de securitate
14:35 - Vrei o casă plină de stil? Alege stickere, tablouri canvas și alte produse personalizate oferite de Decostick
14:25 - Un curier a fost bătut de doi indivizi, în Cluj-Napoca. Totul s-a petrecut sub privile trecătorilor