Ce schimbări aduce noua lege privind practicile comerciale neloiale

Ce schimbări aduce noua lege privind practicile comerciale neloiale
Foto simbol: Pixabay
Noua lege privind practicile comerciale neloiale înseamnă că retailerii nu mai pot cere disconturi mai mari de 25%. Legea 81/2022, menită să echilibreze raportul de forţe retailer-producător, a intrat în vigoare la începutul lui 2023 și aduce o serie de schimbări în ceea ce privește negocierile dintre retaileri şi furnizorii lor de produse agro-alimentare, fie ei producători autohtoni sau jucători internaționali.

Printre aspectele cu impact semnifi­ca­tiv la nivelul furnizorilor şi cumpărătorilor se regăsesc prevederile aplicabile în materie de structură de remunerație, anumite reduceri şi servicii prestate de cumpărători furnizorilor. Din perspectiva reducerilor, s-a introdus interdicția de a aplica reduceri financiare şi reduceri comerciale sub formă de rabat şi s-a impus un prag de maximum 20% din valoarea facturată pentru reduceri comerciale sub formă de remiză şi risturnă.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte servicii­le de tip marketing, publicitate şi plasare secundară ale cumpărătorului se aplică de asemenea un prag de maximum 5% din valoarea încasată de furnizor“, a explicat Cătălina Nacev, avocat senior în cadrul D&B David şi Baias pentru zf.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe