Comisia Europeană şi-a înjumătăţit estimarea privind creşterea economică a României în 2022

Comisia Europeană şi-a înjumătăţit estimarea privind creşterea economică a României în 2022
Sursă foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Comisia Europeană și-a revizuit în scădere, la 2,6%, prognoza de creștere economică a României pe 2022. În luna februarie, înainte ca Rusia să atace Ucraina, executivul comunitar estimase o creștere economică de 4,2% în acest an pentru țara noastră.

De altfel, redresarea economică a UE post-pandemie e mult limitată din cauza războiului, previziunile de creștere din acest an fiind revizuite drastic în jos.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a descris revizuirea în scădere ca fiind „una dintre cele mai abrupte” realizate vreodată între prognoze.

Estimări în scădere privind creșterea economică a României

Comisia Europeană pune această situație din România pe seama inflației și a războiului declanșat de Rusia, care afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere economică de 2,2% pentru România în 2022, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de 2,5%.

Inflație tot mai mare. Posibile impozite mai mari

Pe 11 mai, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat o rată a inflației pe luna aprilie de 13,76%.

„Avem din iulie 2021 o creştere extrem de rapidă a preţurilor, fapt ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor, ca şi din mai toate ţările europene, e o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a preţurilor la energie”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, crede că în acest context ne putem aștepta la impozit mai mari: „Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil – este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naționale – ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari, pentru că la această oră suntem țara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% și dorim cheltuieli de 40% . Nu se leagă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`