Creșterea economică în UE, drastic încetinită din cauza războiului din Ucraina și a prețurilor la energie

Creșterea economică în UE, drastic încetinită din cauza războiului din Ucraina și a prețurilor la energie
Foto simbol: Pixabay

Războiul din Ucraina limitează drastic redresarea economică a Uniunii Europene în urma pandemiei de COVID-19, cu previziunile de creștere din acest an revizuite drastic în jos, a avertizat luni Comisia Europeană.

Creșterea economică a UE afectată de războiul din Ucraina

Și-a redus previziunile de creștere economică pentru zona euro în 2022 cu 1,3 puncte, la 2,7% și și-a majorat prognoza de inflație cu 3,5 puncte, până la 6,1%.

Între timp, inflația pentru întreaga UE este de așteptat să ajungă la 6,8% în acest an, scrie euronews.com.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a descris reducerea creșterii ca fiind „una dintre cele mai abrupte” realizate vreodată între prognoze – Prognoza de iarnă a UE a fost prezentată în februarie.

Aceste previziuni revizuite sunt explicate de prețurile mai mari ale mărfurilor de bază – inclusiv energiei – care au crescut și mai mult de când Rusia și-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie.

Războiul a exacerbat, de asemenea, întreruperile lanțului de aprovizionare pentru o gamă largă de alte materii prime.

„Nu există nicio îndoială că economia UE trece printr-o perioadă dificilă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ne-am revizuit previziunile în mod corespunzător”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

„Cel mai important factor negativ este creșterea prețurilor la energie, care conduce inflația la niveluri record și afectează întreprinderile și gospodăriile europene”.

În ciuda reducerii previziunilor de creștere, ambii comisari au dorit să sublinieze că aceasta va rămâne pozitivă în acest an, mulțumită, în parte, revenirii puternice înregistrate începând cu primăvara și vara anului 2021, când economiile europene au început să se repornească în urma unei crize de izolare din cauza COVID-19.

Ce se întâmplă pe piața muncii

Comisia Europeană a semnalat, de asemenea, că „piața muncii intră într-o nouă etapă”, ratele șomajului de la sfârșitul anului trecut coborând sub minimele record anterioare. Condițiile de pe piața muncii se preconizează, de asemenea, să se îmbunătățească în continuare în acest an.

Deficitele guvernelor s-au îmbunătățit, de asemenea, odată cu prognoza că raportul agregat datorie/PIB al UE va scădea la aproximativ 87% în acest an, de la 90% în 2021.

Totuși, Gentiloni a avertizat că „această prognoză este totuși supusă unor incertitudini ridicate și riscuri care sunt strâns legate de dezvoltarea războiului Rusiei”.

„Sunt posibile și alte scenarii în care creșterea ar putea fi mai mică și inflația mai mare decât ne proiectăm astăzi”, a adăugat el

Urmăriți B1TV.ro și pe