Cum îți poți reduce semnificativ ratele. Băncile au obligația de a răspunde cererii în 60 de zile

Cum îți poți reduce semnificativ ratele. Băncile au obligația de a răspunde cererii în 60 de zile
Foto: Pixabay

Cum inflația se apropie de 14%, BNR a fost nevoită să majoreze dobânda de politică monetară. Astfel, indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate ratele de dobândă la creditele acordate înainte de mai 2019, a ajuns la 5,5%. În schimb, creditele legate de IRCC, noul indice introdus prin lege în 2019, vin cu dobânzi semnificativ mai mici. Românii au dreptul legal de a solicita băncilor schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC, informează economica.net.

Românii pot schimba indicele ROBOR cu IRCC

Cele mai recente date ale BNR arată ROBOR-ul la trei luni la 5,5%, în vreme ce IRCC, calculat trimestrial, e doar 1,86%.

Alina Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), declarat că, potrivit OUG 19/2019, băncile sunt obligate să răspundă cererilor formulate în acest sens într-un termen de 60 de zile: „În peste 98% dintre zilele lucrătoare din mai 2019 și până în prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar în peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 6M (ROBOR la șase luni). (…) AURSF îi informează pe consumatorii care mai au contractele de credit exprimate în funcție de ROBOR că au dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, în baza unei cereri formulate, la care instituțiile de credit au obligația să răspundă în termen de maximum 60 de zile și să încheie un act adițional cu consumatorii”.

Unele bănci ar pregăti deja schimbarea ROBOR cu IRCC

Băncile sunt obligate să răspundă cererilor, dar nu și să accepte trecerea la IRCC. Dacă nu se poate ajunge la o înțelegere amiabilă, clientul are și posibilitatea de a se adresa SAL-FIN pentru mediere. Până acum, SAL-FIN nu a primit nicio solicitare în acest sens, iar sursele economica.net spun că mediul bancar tinde, în general, spre acceptarea cererilor deoarece băncile vor să evite o creștere a creditelor neperformante.

Mai mult, unele bănci ar pregăti deja schimbarea ROBOR cu IRCC în toate contractele de credit.

În schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că nivelul IRCC l-ar putea depăși pe cel al ROBOR, atunci când inflația va începe să se reducă semnificativ. Asta, însă, ar mai dura ceva. Prognoza BNR arată că vom avea inflație cu două cifre cel puțin până a doua parte a lui 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:50 - Val de reacții negative, după ce Cleopatra Stratan l-a jignit pe Bursucu, în direct. Artista a avut o replică la care nimeni nu s-ar fi gândit
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor