Datoria globală a ajuns la un record de aproape de 305.000 miliarde de dolari, după o creștere bruscă în primul trimestru al acestui an

Datoria globală a ajuns la un record de aproape de 305.000 miliarde de dolari, după o creștere bruscă în primul trimestru al acestui an
Foto: Hepta - ImagineChina / Xie zhengyi

Datoria globală a ajuns la un record de aproape de 305.000 miliarde de dolari, după o creștere bruscă de 8.300 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, arată un raport al Institutului pentru Finanţe Internaţionale, citat de CNBC.

De ce crește datoria globală

S-a ajuns aici în condițiile în care băncile centrale din toată lumea cresc ratele dobânzilor de peste un an, în încercarea de a ține sub control inflația, iar economia globală se confruntă cu o „criză de adaptare” la înăsprirea rapidă a politicii monetare.

Creşterea datoriei globale în primul trimestru din 2023 a marcat o a doua majorare trimestrială consecutivă, după două intervale de scăderi puternice anul trecut, în timpul perioadei de înăsprire agresivă a politicii monetare.

„La aproape 305.000 de miliarde de dolari, datoria globală e acum cu 45.000 de miliarde mai mare decât nivelul anterior pandemiei şi e de aşteptat să crească rapid în continuare, în ciuda îngrijorărilor legate de o potenţială criză a creditării, ca urmare a recentelor tulburări din sectoarele bancare din SUA şi Elveţia”, a transmis Institutul pentru Finanţe Internaţionale.

IIF a mai susținut că îmbătrânirea populaţiei, costurile în creştere ale asistenţei medicale şi decalajele substanţiale din finanţarea climatică pun presiune pe guverne, la fel și cheltuielile pentru apărare, care vor creşte pe termen mediu, în contextul tensiunilor geopolitice actuale.

„Dacă tendinţa continuă, va avea implicaţii semnificative pentru pieţele internaţionale de datorii, mai ales dacă ratele dobânzilor rămân mai mari pentru mai mult timp”, mai notează IIF.

Statele în care a crescut cel mai mult datoria publică

Datoria pe pieţele emergente a ajuns la un record de peste 100.000 de miliarde de dolari, faţă de 75.000 de miliarde de dolari, cât era în 2019. La această creștere au contribuit cel mai mult China, Mexic, Brazilia, India şi Turcia.

Pe pieţele dezvoltate, cele mai puternice creșteri ale datoriei s-au înregistrat în Japonia, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit.

În România, gradul de îndatorare a sărit pragul de 50% din PIB, ajungând la 700 de miliarde de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului
16:04 - Călin Georgescu a recunoscut, într-un final, că a fost la herghelia de la Ciolpani, sâmbătă seara, alături de Horațiu Potra. “Eu am fost acolo pentru că m-au solicitat ei”
15:58 - Reacțiile tricolorilor după ce și-au aflat adversarii din preliminariile CM 2026. Ianis Hagi: „Atât am de zis!”
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)