România are șanse să devină în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, cu o economie de patru ori mai mare, conform reprezentanților Consiliului Investitorilor Străini (FIC).
Ca să se întâmple acest lucru, țara noastră trebuie să se concentreze pe trei priorități, respectiv infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privată, și dacă aplică guvernanța necesară implementării unui plan pe termen lung, conform Agerpres.
'România are potențialul să devină, în 20 de ani, una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-și economia de patru ori, dacă se concentrează pe trei arii cheie și aplică guvernanța necesară implementării unui plan pe termen lung. (…) Comunitatea FIC este conștientă că sunt foarte multe lucruri de făcut, fiecare important, însă consideră că sunt trei direcții cheie în care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei creșteri sustenabile: infrastructură modernă, demografie și capital uman, eficiență publică și privată', se arată într-un comunicat al Consiliului transmis, luni.
Potrivit FIC, pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesar ca România să facă un salt calitativ astfel încât să poată crește în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Creșterea economică poate accelera de la 3,3% — cât este estimat potențialul în prezent — până spre un maximum de 4,5% spre finalul perioadei, se subliniază în comunicat.
Pe de altă parte, reprezentanții mediului de afaceri susțin că ritmul actual de creștere a economiei românești, deși încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absența unei abordări strategice.
'Nu în ultimul rând, este necesar un anumit tip de guvernanță, pentru ca un proiect de țara care se întinde pe două decenii, să poată fi dus la bun sfârșit. (…) O contribuție pe care mediul de afaceri o poate aduce în acest context este un model de guvernanță asemenea unui plan pe termen lung, care trebuie să aibă la bază câteva principii, pe care și companiile mici sau mari le utilizează atunci când fac strategii cu un orizont larg în timp: viziune, obiective, indicatori de performanță și calibrare permanentă în raport cu realitățile din teren', se subliniază în comunicatul citat.