Deşi sectorul privat este suprataxat, statul român nu îşi poate plăti datorii de aproximativ 90 de miliarde de lei, a anunţat senatorul PNL Florin Cîţu, într-o postare pe Facebook, de vineri.
„În 2018 datoriile totale ale întreprinderilor publice:
întreprinderi publice nefinanciare = 55.13 miliarde lei
întreprinderi publice financiare = 33.97 miliarde lei
Această gaură reprezintă 9.3% din PIB. ENORM!”
Senatorul a mai precizat şi că această situaţie are impact asupra situaţiei financiare a câtorva mii de companii care furnizat produse companiilor de stat, în timp ce “managerii” numiţi pe cale politică la conducerea companiilor de stat primesc salarii şi prime.
„Asta înseamnă că în economie sunt mii de companii care au furnizat produse şi companiilor de stat şi nu au fost plătite de statul roman. În timp ce “managerii” companiilor de stat primesc salarii, prime în schimbul adeziunii la partidele stat PSD+ALDE.”
El a vorbit, însă, şi de datoriile pe care companiile de stat le au şi de faptul că, din această cauză, nici nu mai sunt contributori la stat.
„Şi mai inseamana ceva. La fel de grav şi cu implicaţii pentru toată economia. Aceste companii nu şi-au plătit contribuţiile la bugetul de stat şi la bugetul de asigurări sociale de stat.
Aproximativ 40% din deficitul bugetar din 2018 are sursă datoriile companiilor de stat la buget.”
De asemenea, companiile de stat ar funcţiona după aceleaşi principii de ineficiențăai ultimilor 30 de ani.
„Companiile de stat sunt ţinute în viaţă cu datorii enorme În loc să fie restructurate şi să-şi plătească datoriile. Sau să le privatizeze. În acealsi timp este posibil ca în unele cazuri să fie mai eficient ca aceste companii să fie închise. Dacă după 30 de ani reprezintă încă un cost aşa mare pentru societate, este cazul să le închidem.”
Nu în ultimul rând, senatorul PNL a tras, din nou, un semnal de alarmă cu privire la faptul că Guvernul va introduce noi taxe.
„Dar taxele şi accizele introduse de PSD+ALDE în 2017/2018 nu ajung.
URMEAZĂ TAXE NOI!
Gaură la companiile de stat este din ce în ce mai mare şi se adauga şi miliardul de lei de la CEC Bank.”