Contractele păguboase devin specialitatea Guvernului. Ultimul pe listă, contractul pentru jocurile de noroc ale Loteriei. Prin ministerul de Finanţe, norocul românilor va fi cedat din nou, firmei greceşti Intralot, chiar dacă la începutul lui 2013, premierul Victor Ponta susţinea că Intralot nu va mai câştiga un nou contract cu Loteria Română.
Asta în condiţiile în care rapoartele Curţii de Conturi, ba chiar şi cele ale corpului de control al ministerului de Finanţe arată clar că precedentul contract încheiat în 2003 între cele 2 companii a adus Loteriei Române prejudicii de sute de milioane de euro.
După ce la începutul anului trecut premierul susţinea sus şi tare că firma grecească Intralot nu va mai câştiga un nou contract pe serviciile de loterie precum 6/49, 5/40 sau Joker, acum ministerul de Finanţe este gata să încheie un nou contract cu Intralot.
Cu toate acestea, grecii sunt pe cale să primească din nou, cadou, Loteria de la ministerul Finanţelor, condus de Ioana Petrescu. Ministerul susţine făţiş firma grecească, chiar şi în comunicatele de presă care anunţă situaţia negocierilor pentru un nou contract. Cu două firme rămase în cursă, Finanţele vorbesc doar de firma grecească.
„Soluția cea mai avantajoasă pentru CNLR este reprezentată de încheierea unui contract de asociere în participație cu ofertantul câștigător. Din acest punct de vedere, luând în calcul premisele economice, reiese că oferta cea mai avantajoasă economic aparține Intralot”, se precizează în comunicatul Ministerului Finanțelor.
Aceeaşi firmă care în ultimii 10 ani, pentru serviciile oferite a primit un comision uriaş. Lucru care s-ar putea perpetua, notează şi jurnaliştii de la HotNews.
Potrivit acestora, Loteria Română a plătit timp de 10 ani, către două firme greceşti, Intracom şi Intralot, 80% din încasarile brute generate de toate terminalele de joc, după cum era stipulat în contractul încheiat în 2003, pentru implementarea programului de video-loterie.
Contractul, mai notează HotNews, a fost încheiat între Loteria Română ca beneficiar, Intracom şi Intralot, în calitate de creditori, şi firma românească Lotrom, în calitate de furnizor de echipamente.
Un contract pentru care cele 4 companii au fost sancţionate şi de Consiliul Concurenţei, care a decis că înţelegerea este neconcurenţială şi a aplicat o amendă de aproximativ 3,76 milioane de euro.
Cu toate acestea, după ce la sfârşitul anului trecut contractul cu Intralot a expirat, loteria a prelungit înţelegerea, prin două acte adiţionale, cu durată de 3 luni fiecare în aceleaşi condiţii păguboase. Totul, sub conducerea lui Adrian Manolache.
Directorul general numit în funcţie de Daniel Chiţoiu, direct, fără respectarea ordonanţei 109, referitoare la managementul profesionist, Manolache, s-a făcut cunoscut prin semnarea unui contract pe 15 ani cu grupul austriac novomatic, pentru servicii de videoloterie, în condiţii totale de netransparenţă, după cum acuză HotNews.