Marea Britanie: Între apărarea zonei euro și amenințări cu referendum național

Marea Britanie: Între apărarea zonei euro și amenințări cu referendum național
Foto: independent.co.uk

Marea Britanie a blocat tratativele din prima zi de la summit-ul UE de la Bruxelles prin refuzul de a accepta revizuirea trataului legat de controlul financiar al pieței europene. Poziția primului ministru britanic este susținută în țara sa, unde partidele politice amenință cu un referendum pe tema poziției Marii Britanii în UE.

Acordul UE ”nu este în interesul Marii Britanii” a motivat primul ministru britanic, David Cameron, decizia de a rămâne separat de restul țărilor europene. Cameron a explicat că nu va prezenta parlamentului britanic propunerile UE.

Marea Britanie cerea un protocol în tratate care să permită exonerarea Marii Britanii de la un anumit număr de reglementări cu privire la serviciile financiare, a explicat și Nicolas Sarkozy.

Printr-o astfel de derogare, Marea Britanie ar fi putut cere ca orice decizie adoptată de reprezentanţii Parlamentului European să fie examinată la nivelul cel mai înalt, cel al şefilor de stat şi de Guvern (Consiliul European), unde ar fi trebuit să obţină sprijin unanim. Londra ar fi avut astfel de facto un drept de veto.

Poziția intransigentă a lui Cameron, care s-a a ținut să apere exclusiv interesele Marii Britanii a fost susținută de partidele politice din regat, care fac presiuni asupra primului ministru pentru a se decide dacă țara rămâne sau nu în Uniunea Europeană, scrie scotsman.com. În acest sens, Edward Leigh, membru al Partidului Conservator din Marea Britanie, a cerut chiar și organizarea unui referendum.

Mai mulți miniștri din guvernul Cameron l-au presat pe acesta să aibă o poziție dură la summit. Parlamentarii au amenințat cu proteste și cu o moțiune de cenzură semnată de mai mult de 100 de conservatori dacă premierul se întoarce cu mâna goală de la Bruxelles.

Suedia, Cehia și Ungaria sunt de acord cu semnarea tratatului UE
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`