Ministrul Finanțelor anunță că, din 2018, Guvernul vrea să scadă cota unică de la 16% la 10%. Va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei

Ministrul Finanțelor anunță că, din 2018, Guvernul vrea să scadă cota unică de la 16% la 10%. Va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei

Continuă atacul asupra mediului privat și asupra clasei de mijloc. Ministrul Finanțelor anunță o cotă unică de 10% , dar impozit diferențiat în funcție de venituri.

Ministrul Viorel Ștefan a anunțat miercuri că se lucrează la modificarea Codului Fiscal în vederea impozitului global și că Executivul plănuiește să scadă cota unică de la 16% la 10% începand cu 1 ianuarie 2018, informează HotNews.Acestă cotă de impozitare se va aplica venitului global al unei gospodării, definită de ministru drept un grup de persoane, indiferent dacă sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun.

De asemenea, ”pe lângă cota unică de impozitare de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei", a mai spus Viorel Ștefan.

"Vorbim de aceeași cotă unică de 16% și intenția e ca din 1 ianuarie 2018 să fie 10% și să aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursa de proveniență, pentru că doar așa putem introduce sistemul de deduceri fiscale", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, precum sumele plătite pentru scheme de pensii private, asigurările de sănătate, studii școlare ale copiilor.

Întrebat cum își va calcula un contribuabil impozitul pe care trebuie să îl plătească, ministrul a răspuns: "La final de an, consultantul fiscal îți face dosarul. Dacă ai ținut bonurile, e posibil să beneficiezi de deductibilitate la calculul impozitului pe venitul fiscal".

"Vom promova instituția consultantului fiscal, nu angajat de contribuabil. Statul va angaja consultanți care-și vor oferi serviciile gratuit. În același context a apărut necesitatea introducerii noțiunii de gospodărie: un grup, indiferent dacă sunt rude sau nu, constitutie un patrimoniu comun, se înregistrează la fisc. Se are că subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal", a mai spus ministrul Finanțelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`