O nouă pagubă a oxidului de etilenă. Un cunoscut produs BIO, din cocos, a fost scos de pe rafturile magazinelor

O nouă pagubă a oxidului de etilenă. Un cunoscut produs BIO, din cocos, a fost scos de pe rafturile magazinelor
Foto: Pixabay.com

Un celebru produs BIO, pe bază de lapte de cocos, a fost retras din magazine, din cauza oxidului de etilenă. Rețelele magazinelor Carrefour, Metro, Auchan și Selgros retrag de la vânzare produsul Alpro Cocos Bio, la 1 litru, transmite ANSVSA.

„Într-unul dintre produsele noastre, aflat sub marca Alpro, și anume Alpro Cocos BIO, 1L, a fost utilizată guma de guar (E412), agent de îngroșare, care a fost contaminat, prin alăturare, în timpul transportului, din cauza unui lot transportat anterior de plante tratate cu oxid de etilenă, o substanță interzisă în alimentele din Europa. Loturile menționate sunt izolate și bine identificate.

Având în vedere cantitățile extrem de mici utilizate din acest agent de îngroșare, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor şi am decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora.

Rechemarea se aplica pentru loturile: 22.11.2021; 29.11.2021; 03.01.2022; 17.01.2022.

Consumatorii sunt sfătuiți să returneze produsul, la magazinul de la care a fost cumpărat, până la data de 18.09.2021. Contravaloarea va fi restituită prin prezentarea bonului fiscal.”, se precizează în informare”, se arată în informarea ANSVSA.

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă, un pesticid cancerigen, a condus la retragerea a peste trei milioane de produse alimentare de pe piața românească, dar în urma analizelor, nu s-a identificat substanța într-o cantitate dăunătoare, iar în unele cazuri nu s-a identificat chiar deloc.

În ceea ce privește retragerile și rechemările de pe piață, ANSVSA face acest lucru prin reglementări naționale și europene. Zeci de tiruri. săptămânal, cu alimente sunt confiscate, pe diferite motive de neconformitate, înainte de a ajunge la raft.

Dar atunci când un produs a ajuns în frigiderul consumatorului, este obligatoriu să anunțăm, astfel încât să evităm riscul.

Repet, acest oxid de etilenă nu a fost identificat în produsele retrase. E doar pe principiul precauției”, a explicat directorul ANSVSA, la Antena 3.

Ultima oră