În ciuda faptului că Guvernul dădea asigurări că pensiile private ale românilor nu vor avea de suferit prin reducerea contribuţiei virate la Pilonul II, datele statistice arată o situaţie diferită.
Conform datelor oficiale, prezentate de Ministerul Finanţelor în Programul de convergenţă 2018 – 2020, Guvernul a câştigat t 2,1 miliarde de lei prin reducerea contribuţiei virate la Pilonul II de la 5,1% la 3,75% începând cu 1 ianuarie 2018.
Guvernul preciza odată cu luarea acestei măsuri că românii nu vor primi mai puţini bani la pensie, reducerea fiind doar o ajustare necesară după transferul contribuţiilor şi majorarea salariului brut.
În schimb, specialiştii avertizau anterior că o cotă de 3,75% este prea mică pentru a compensa transferul contribuţiilor şi majorarea salariului brut. Ei spuneau că procentul trebuia redus la numai 4,25% pentru ca sumele virate la Pilonul II să nu scadă, conform Adevărul.
Cel mai mare impact negativ asupra veniturilor bugetare în acest an îl va avea reducerea cotei impozitului pe venit din salarii de la 16% la 10%, care a avut loc începând cu 1 ianuarie 2018. Aceasta va aduce un minus de 13,538 miliarde de lei la buget, în 2018.
O altă măsură este modificarea cotei de impozitare a microîntreprinderilor la 1% pentru cei care au unul sau mai mulţi salariaţi şi stabilirea plafonului la 1.000.000 euro, opţional pentru cei care au 2 salariaţi şi capital de cel puţin 45.000. Acesta va tăia 283 de milioane de lei de la veniturile bugetare.
În schimb, venituri suplimentare vin din reforma contribuţiilor sociale şi transferul din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Circa 5,754 miliarde de lei va câştiga bugetul statului din această măsură.
Bani în plus va aduce şi introducerea Contribuţiei Asiguratorie de Muncă, de 2,25%, singura contribuţie rămasă în sarcina angajatorului după transferul contribuţiilor la angajat. Aceasta va aduce venituri suplimentare de 5,398 miliarde de lei.