Mecanismul de plată defalcată a TVA (split payment VAT), opțional de la 1 octombrie 2017 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, nu va afecta economia neagră, sunt de părere specialiștii, ci va lovi în mediul de afaceri onest.
Raluca Baldea, Director Deloitte, și Alexandru Aparaschivei, Senior Manager Deloitte, au explicat pentru Hotnews cum va funcționa acest mecanism și care sunt principalele probleme cu care se va confrunta mediul de afaceri, dar și statul.
"Este important de subliniat ca acest sistem nu ii va afecta pe cei care nu declara si nu colecteaza TVA – asa-zisa economie neagra, sau gri”, spune Alexandru Aparaschivei.
"Principalele probleme vor veni din urmarirea platilor si implementarea de sisteme informatice care sa permita efectuarea corecta a platilor catre furnizori", adaugă Raluca Baldea.
Plata defalcata a TVA presupune o separare a fiecarei facturi subiect de TVA intre suma de baza, de fapt contravaloarea neta a bunurilor si serviciilor achizitionate, respectiv TVA aferent. Prin urmare TVA va trebui platit in contul de TVA al furnizorului, dintr-un cont de TVA al clientului.
TVA-ul incasat de furnizor va putea fi folosit, in esenta, pentru doua scopuri: sa isi plateasca el furnizorii sau sa plateasca acest TVA catre bugetul de stat.
"Ii va lovi pe operatorii economici, firmele, care declarau si facturau TVA, dar nu il mai plateau”, spune Aparaschivei.
"Cred ca principalele probleme vor veni din urmarirea platilor si implementarea de sisteme informatice care sa permita efectuarea corecta a platilor catre furnizori, respectiv virarea in conturile de TVA a sumelor incasate de la clienti, acolo unde nu exista o obligatie a clientilor de a vira sumele direct in conturile de TVA.
Si clar va fi nevoie de o perioada de tranzitie. Odata ce se implementeaza sistemul, eu estimez ca va dura si pana la 6 luni pentru ca el sa se poata implementa corect si companiile sa se obisnuiasca cu acest sistem", adaugă Baldea.
"Plata defalcată a TVA nu va afecta economia neagră"