Prognoză Comisia Europeană: Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030

Prognoză Comisia Europeană: Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030
Sursă foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Comisia Europeană a prezentat luni o analiză prin care se arată că problemele demografice ale României vor avea un impact negativ asupra pieței muncii.

 Raportul de țară aferent Semestrului European pentru primăvară 2022 arată că forța de muncă din România va scădea cu 8,8% în următorii opt ani,  iar nepotrivirile cu cererile pieței de muncă, respectiv sistemul educațional slab afectează perspectivele acestei evoluții.

Forța de muncă din România va scădea în următorii ani

„Actualele tendințe arată o micșorare de 8,8% a forței de muncă în 2030 în comparație cu ziua de azi. Aceasta va necesita o productivitate mai mare și o creștere a ratei de angajare, în mod notabil în rândul femeilor, persoanelor de etnie romă, tinerilor și oamenilor în vârstă, persoanelor cu dizabilități și celor cu aptitudini educaționale scăzute.

Calificările forței de muncă rămân insuficient aliniate cu nevoile pieței muncii. Lipsa calificărilor și nepotrivirile, precum și un sistem educațional și de pregătire profesională slab afectează în mod negativ perspectivele.

Capacitatea serviciilor de angajare publică de a oferi sprijin integrat și specializat, inclusiv perfecționarea și recalificarea, rămâne limitată”,  se arată raportul de primăvară 2022 al Semestrului European pentru România.

15% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au ales să nu urmeze o facultate

Conform Biroului european de statistică, un raport din  2021 arată că 15% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au ales să nu urmeze studii superioare.

Procentul este cel mai mare dintre toate statele membre, însă se observă o scădere față de 2010, când nivelul era de 19%.

Raportul prezentat luni de  Comisia Europeană arată că războiul provocat în Ucraina de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României.

Consecințele directe ale războiului vor fi probabil limitate, din cauza legăturilor comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia. Totuși, conform Executivului comunitar, efectele indirecte ar putea fi considerabile, conform Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni