Ratele la bancă au crescut și cu 1.000 de lei într-un an. BNR anunță cu cât crește dobânda-cheie

Ratele la bancă au crescut și cu 1.000 de lei într-un an. BNR anunță cu cât crește dobânda-cheie
Inflație și prețuri mari în România. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ne recomandă să bem ceai și să ne păstrăm calmul: Exagerările nu ajută. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zi decisivă pentru românii cu rate la bancă. Este ziua în care BNR va anunţa cu cât creşte dobânda-cheie, care acum este 3,75%. În ultimul an, ratele românilor au crescut și cu 1.000 de lei.

BNR ar putea crește dobânda până la 4,5%

Economiştii sunt împărţiţi şi spun că BNR ar putea creşte dobânda până la 4%, alţii spun că va fi 4,5%. În funcţie de dobânda cheie se calculează şi ROBOR, indicele în funcţie de care se ne cresc ratele.
Decizia va fi anunțată de Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă, la ora 15:00.

Dacă dobânda cheie ajunge la 4,5%, atunci ROBOR va trece de 7%, în cel mai bun scenariu, sau poate trece chiar și de 8%.

Ratele au urcat deja şi cu 1.000 de lei într-un singur an. ROBOR a ajuns la 6,60%, la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Acum un an, rata pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani era de 1.344 lei, cu un ROBOR de 1,51. Indicele ROBOR a crescut de 5 ori într-un singur an.

Dacă ROBOR, care este acum 6,60, va ajunge la 7%, rata va fi cu 943 de lei mai mult, mai exact de 2.287 lei.
Dacă indicele ROBOR va trece pragul psihologic de 8%, rata va fi mai mare cu 1.132 lei faţă de 2021, adică 2.476 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)