Schimbări în noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate cu rata inflației în fiecare an

Schimbări în noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate cu rata inflației în fiecare an
Foto: amfostacolo.ro

Schimbare în noul Cod Fiscal- taxele locale plătite de români vor fi indexate în fiecare an, nu la trei ani, cum se proceda până acum.

Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare în ianuarie 2016, transmite gandul.info.

Schimbarea apare în articolul 491 din noul Cod Fiscal: “În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Noul Cod Fiscal arată că sumele indexate vor fi aplicate în anul fiscal următor, prin hotărârea consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție va reveni Consiliului General al Municipiului București.

În actualul Cod Fiscal, orice impozit sau orice taxă locală care constă într-o sumă de bani se indexează o dată la 3 ani, ținându-se cont de evoluția ratei inflației de la prima indexare.

Cei cu mai multe case sau cu locuințe cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați vor fi avantajați de noul Cod Fiscal. Până acum, impozitul primei locuințe aflate în afara celei de dimicilui se plătea cu un impozit majorat cu 65%, pentru a doua, un impozit mai mare cu 150%, iar pentru a treia cu 300%. De la începutul anului viitor, aceste taxe vor fi eliminate. Taxele pentru proprietățile cu suprafețe mai mari de 150 de metri pătrați vor fi și ele eliminate.

Ultima oră
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică
22:12 - Florin Cîțu, despre creșterea prețului la energie electrică: Vom avea grijă ca această creștere a prețurilor la energie să nu impacteze foarte mult cetățenii (VIDEO)
22:11 - Florin Cîțu, despre reluarea negocierilor cu USR: „I-am tot chemat, dar să nu vină cu AUR. Niște parteneri care se asociază cu niște extremiști, plâng după voturile celor de la PSD”
21:51 - Florin Cîțu: Ministerele la care avem probleme serioase cu risipa banului public nici n-au făcut reorganizarea. Nici la Transporturi și nici la Economie nu au fost programe de reformă serioase (VIDEO)
21:44 - Premierul Florin Cîțu: „Congresul PNL se va desfășura în condiții de legalitate” / „Nu ar trebui să existe niciun fel de restricții pentru persoanele vaccinate”
21:37 - Florin Cîțu, mesaj pentru USR-PLUS: De luni voi fi președintele PNL, iar negocierile se vor purta cu mine (VIDEO)
21:27 - MAE: Grevă națională vineri la nivelul transportului aerian din Italia. Vor fi perturbate zborurile efectuate pe rute naționale și internaționale
21:26 - Florin Cîțu, despre dosarul DNA privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19: „Fiecare comandă este semnată de ministrul Sănătății”