Schimbări în noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate cu rata inflației în fiecare an

Schimbări în noul Cod Fiscal: Taxele locale vor fi indexate cu rata inflației în fiecare an
Foto: amfostacolo.ro

Schimbare în noul Cod Fiscal- taxele locale plătite de români vor fi indexate în fiecare an, nu la trei ani, cum se proceda până acum.

Prevederea apare în noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare în ianuarie 2016, transmite gandul.info.

Schimbarea apare în articolul 491 din noul Cod Fiscal: “În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Noul Cod Fiscal arată că sumele indexate vor fi aplicate în anul fiscal următor, prin hotărârea consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție va reveni Consiliului General al Municipiului București.

În actualul Cod Fiscal, orice impozit sau orice taxă locală care constă într-o sumă de bani se indexează o dată la 3 ani, ținându-se cont de evoluția ratei inflației de la prima indexare.

Cei cu mai multe case sau cu locuințe cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați vor fi avantajați de noul Cod Fiscal. Până acum, impozitul primei locuințe aflate în afara celei de dimicilui se plătea cu un impozit majorat cu 65%, pentru a doua, un impozit mai mare cu 150%, iar pentru a treia cu 300%. De la începutul anului viitor, aceste taxe vor fi eliminate. Taxele pentru proprietățile cu suprafețe mai mari de 150 de metri pătrați vor fi și ele eliminate.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”