Vicepremierul Cristian Borc: Consumatorii români trebuie să facă un pas în spate în cadrul noului plan de dezvoltare a României. Actualul guvern tehnocrat nu are mandat pentru privatizări

Vicepremierul Cristian Borc: Consumatorii români trebuie să facă un pas în spate în cadrul noului plan de dezvoltare a României. Actualul guvern tehnocrat nu are mandat pentru privatizări
foto: ziuanews.ro

Vicepremierul Costin Borc a acordat un interviu publicației Bloomberg, unde a declarat că toți consumatorii români “trebuie să facă un pas în spate în cadrul noului plan de dezvoltare a României” și că este stabilită deja o strategie care prevede o creștere economică, care va fi aplicată până în 2020.

“Consumatorii români, forţa motoare a uneia dintre cele mai dinamice economii din Europa, trebuie să facă un pas în spate, în cadrul noului plan de dezvoltare a României, care va canaliza 17 miliarde de euro în producţie”, a afirmat vicepremierul Costin Borc într-un interviu acordat Bloomberg, informează News.ro.

Borc a continuat prin a spune că există o strategie care include 16 domenii majore, de la agricultură la educaţie, urmând să îmbunătăţească şi infrastructura, concepută împreună cu banca centrală şi preşedintele Klaus Iohannis, care va fi aplicată până în 2020 și va ajuta la o creștere economică în medie de 5% pe an.

„Strategia, concepută împreună cu banca centrală şi preşedintele Klaus Iohannis, va fi aplicată până în 2020 şi prevede o creştere economică în medie de 5% pe an”, a spus Borc, conform Bloomberg.

Bloomberg notează că România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, s-a concentrat înainte de alegeri pe reduceri de taxe şi majorări de salarii, stimulând consumul şi creşterea economică la unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.

Borc face parte din guvernul de tehnocraţi care urmează să demisioneze până la sfârşitul anului.

”Am făcut o greşeală încercând să stimulăm consumul dincolo de capacitatea de a produce bunuri intern, iar efectul este vizibil în dezechilibrul comercial. Atunci când ai capacitate de producţie, aceasta garantează infrastructura – drumurile şi reţelele digitale – educaţia, asistenţa medicală şi dezvoltarea culturii”, a spus Borc.

În timp ce creşterea vânzărilor de retail a atins în martie 19,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, industria şi exporturile au rămas în urmă. Între timp, importurile au crescut cu 9% în primele cinci luni ale anului.

În primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 4,3% în ritm anual.

Potrivit lui Borc, sursele de finanţare pentru strategia de creştere din următorii cinci ani au fost identificate şi pot fi realocate din buget dacă va exista consens politic. Borc, care este şi ministru al Economiei, a precizat că deficitul bugetar nu va depăşi limita de 3% prevăzută în legislaţia comunitară.

“Guvernul premierului Dacian Cioloş încearcă să obţină sprijinul necesar pentru ca strategia să continue după alegerile din noiembrie sau decembrie”, a mai spus Borc.

În afară de propunerile strategice, Borc a spus că politicienii ar trebui să continue ofertele publice iniţiale sau vânzarea unor participaţii minoritare la companii de stat precum Hidroelectrica şi Portul Constanţa.

Tranzacţiile fac parte din acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi au rolul să crească eficienţa.

”Actualul guvern tehnocrat nu are mandat pentru privatizări. Dar listarea unor participaţii, ofertele publice iniţiale sau ofertele secundare vor continua”, a arătat vicepremierul.

Înainte de listare, board-ul Hidroelectrica ar trebui să conceapă o strategie de producere a hidroenergiei şi să decidă dacă să continue investiţiile în astfel de centrale în România, să cumpere companii din domeniul energiei regenerabile sau să se extindă regional prin achiziţia de afaceri similare în ţările vecine, a apreciat Borc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`