Alexandru Rafila: Cea mai pesimistă estimare indică peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi, în februarie

Alexandru Rafila: Cea mai pesimistă estimare indică peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi, în februarie

Ministrul Sănătății, Aleandru Rafila, a declarat vineri că, potrivit estimărilor INSP, cel mai pesimist scenariu indică peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi pentru milocul lunii februarie.

Alexandru Rafila, despre cel mai pesimist scenariu al valului 5

„Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Știu că asta va fi știrea, nu înseamnă că se întâmplă așa”, a spus Rafila.

Numărul persoanelor internate ar putea fi între 7.800 și 43.000 și între 60 și 360 de decese ar urma să se înregistreze zilnic.

Ministrul a prezentat într-o conferință de presă un raport al INSP potrivit căruia în a doua săptămână din luna ianuarie s-a înregistrat o creștere cu 505% a numărului de cazuri de COVID depistate față de prima săptămână. În același timp, numărul deceselor a crescut cu 12%.

Ministrul a mai precizat că, în „scenariile mediu și înalt”, în perioada 8-10 februarie se va atinge capacitatea maximă de spitalizare, iar la ATI chiar la începutul lunii februarie.

Alexandru Rafila, despre expirarea certificatelor verzi

Românii care au mai mult de 9 luni de la efectoarea dozei doi de vaccin împotriva COVID-19, vor trebui să facă a treia doză de vaccin până la data de 1 februarie, în caz contrar certificatul verde va expira. Alexandru Rafila a anunțat la europafm că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina