Jumătatea sudică a României este sub cod portocaliu de caniculă. În mai multe județe din țară se înregistrează maxime de peste 41 de grade Celsius, iar specialiștii avertizează cu privire la modul în care starea de sănătate poate fi afectată de temperaturile ridicate.
Mai mult decât atât, în cursul acestor zile, există nu doar recomandări privind alimentația și hidratarea, cât și pentru îmbrăcăminte și mai ales intervalul orar în care este recomandat să ieșiți din casă.
Purtați haine și lenjerie cât mai lejere, în culori deschise și mai ales realizate din fibre naturale. Este important să nu ieșiți la soare fără pălării, șepci sau umbrele, iar dacă este cazul evitați să ieșiți din casă între 11.00 și 18.00.
Ventilatoarele sau aerul condiționat sunt o altă soluție pentru a face răcoare în casă. În cazul în care nu aveți aer condiționat, încercați niște trucuri pentru a face răcoare în casă.
Încercați pe cât posibil să nu vă expuneți la soare în mod direct. Evitați expunerea pielii la soare și încercați să faceți cât mai puțin efort în aer liber, la orele cu temperaturi ridicate. Apelați la creme cu factor de protecția UV +30.
Limitați efortul fizic și activitățile care vă pot obosi. Nu încercați să faceți sport la orele toride de vară, iar dacă este absolut obligatoriu, alegeți totuși orele de seară, dau dimineața cât mai devreme. În acest fel veți reuși să evitați deshidratarea excesivă.
Nu uitați să consumați cât mai multe lichide. Sucurile naturale, apa plată sau limonadele simple, neîndulcite vă vor ajuta să vă hidratați cât mai bine. Este foarte important să evitați alcoolul, cafeaua și ceaiurile.
Nu utilizați cuptorul în zilele toride de vară, în special la orele prânzului.
Evitați mâncărurile grele, gătite în mult ulei sau mai ales pe cele a căror proveniență nu o cunoașteți. Este recomandat, pe cât posibil, să evitați și alimentele fierbinți.
Dacă vreți să vă răcoriți pielea, apelați la un prosop îmbibat în apă rece, pe care să îl stoarceți și să îl puneți pe umeri.