Adrian Țuțuianu a demisionat marți din funcția deministru al Apărării, după ce MApN a anunțat că nu mai sunt bani pentru soldele militarilor și că se va face plata eșalonată a obligațiilor față de angajați, fiind incluse aici și chiria, și norma de hrană.
În acest context, revine în discuție situația normei de hrană de care beneficiază militarii români.
În prezent aceștia primesc pentru hrană o sumă de bani care nu este inclusă în salariu, deci nu este luată în considerare la calculul pensiei.
Astfel, se pune problema dacă este firesc ca norma de hrană să fie oferită în bani sau ar fi mai normal ca suma respectivă să fie inclusă în soldă. În a doua situație, militarii ar fi avantajați și la calculul pensiei pentru că, în mod evident, suma avută în vedere este mai mare.
Totodată, apare întrebarea dacă hrana militarilor nu ar trebui să fie asigurată efectiv în cazărmi.
Mai mult, în contextul în care soldații români ar fi implicați într-un război, aceștia ar fi și mai dezavantajați, pentru că, potrivit regulilor, când țara se află în stare de conflict, se supendă acordarea normei de hrană, militarii primind alimentele în zona în care se desfășoară misiunea.
România este singura țară NATO în care lucrurile funcționează în acest fel. Practic, militarii ar primi bani mai puțini într-o situație de război, în loc să fie motivați în timpul conflictului.
În celelalte state membre ale Alianței Nord Atlantice, soldații primesc mâncarea gratuit, la unitate, în aplicație și în război.
O explicație cu privire la norma de hrană a dat recent Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști, pe un grup de pe Facebook:
”ÎN ATENTIA MILITARILOR PROFESIONIȘTI
NORMA DE HRANĂ (istoric)
Norma de hrană pentru militari – celebrul ordin 50 – s-a introdus în timpul foametei din 1947 -1948, fiind legată de numele cunoscutului lider comunist Emil Bodnaras, care a deținut și demnități militare.
La început, norma de hrană se acordă în natură (produse alimentare), apoi, după anii 1950, când economia s-a mai stabilizat, norma a fost păstrată sub forma unei sume fixe în bani care se adaugă la soldă, fără a fi impozitată și fără a intra în baza de calcul a pensiei.
Norma de hrană a fost păstrată și după 1990, indexata în permanență și, în plus, a fost acordată și personalului civil din structurile militare.
Întrebări:
– Considerați că statul ar trebui să asigure gratuit hrana în tabere și aplicații și să nu mai fie plătită din buzunarul militarilor??
– Considerați că ar imperios necesar ca norma de hrană să fie introdusă în salariu, acoperind diferența în bani ce se pierde prin impozitare, (adică militarul să NU piardă nimic din venitul lunar) astfel încât cei aflați la baza ierarhiei militare să beneficieze de pensii mai mari??
Atrag atenția tuturor că pensiile militarilor profesioniști sunt foarte mici….”