Opt vaccinuri obligatorii pentru copiii care încep grădiniţa sau şcoala

Opt vaccinuri obligatorii pentru copiii care încep grădiniţa sau şcoala
Foto: alba24.ro

Opt vaccinuri vor fi pe lista obligatorie de care depinde înscrierea oricărui copil la grădiniţă sau la şcoală. Vorbim de vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. Pe listă nu se regăseşte însă de exemplu vaccinul contra formelor grave de tuberculoză. În plus, proiectul prevede responsabilitatea părinţilor pentru „asigurarea vaccinărilor obligatorii”, însă la capitolul amenzi, singurele vizate sunt grădiniţele, şcolile, direcţiile de sănătate publică sau medicii de familie. Nicio amendă pentru părinţi

Înscrierea copiilor în grădinițe și școli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinarii copilului cu vaccinurile care previn aceste boli. Singurii exceptaţi sunt copii „care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. Iar dacă la înscrierea la grădiniță sau școală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Județeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile mai sus. Dacă nici după un an, vaccinarea nu va fi completă, gradinița sau școala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul instituţiei este obligat prin lege să sesizeze cazul comisiei județene de vaccinare, scrie hotnews

În document se precizează şi amenzile aplicate în cazul nerespectării acestei obligativități și cine sunt cei vizați de amenzi. Astfel, „pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie iar consimțământul este prezumat”. Cu alte cuvinte, parintele este cel care va trebui să semneze o declarație prin care refuză să-și vaccineze copilul. În caz contrar se consideră din oficiu că este de acord cu vaccinarea. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizați deloc. Amenzi sunt prevăzute doar pentru instituțiile care au responsabilități în procesul vaccinarii.

Astfel, vor primi amenzi de la 5000 la 10.000 lei gradinițele și școlile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverință din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzatoare vârstei, cu excepția copiilor cu contraindicație medicală definitivă, direcțiile de sănătate publică care nu asigură păstrarea în condiții frigorifice adecvate ale vaccinurilor şi medicii de familie și medicii implicați în activitățile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale și se află la a treia abatere.

Totodată, amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autoritățile locale care nu identifică situațiile de neglijare medicală a copilului. Iar şcolile care încalcă legea menținând în colectivitate copiii în continuare nevaccinați la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării și care nu anunță această situație comisiei județene de vaccinare vor fi sancţionate cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei.

Cele mai mici amenzi  de la 500 la 1000 de lei, au fost stabilite pentru direcțiile de sănătate publică, medicii de familie și școlile care nu suspendă copiii nevaccinați în cazul apariției unor focare de epidemie.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro…mobilat. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”
17:24 - Edi Iordănescu, scrisoare către fanii naționalei după campania dezolantă din Liga Națiunilor: „Fotbaliștii noștri sunt în pragul în care randamentul lor trebuie să atingă nivelul maxim”
17:24 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, anunță că 200.000 de noi recruți au ajuns în forțele armate ruse
17:13 - Consiliul Federației Ruse a votat anexarea. Mai urmează doar semnătura lui Putin