Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA

Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA

Ministerul Sănătăţii a anunțat că 174 de centre de evaluare COVID-19 au devenit operaţionale. La aceste centre se pot prezenta persoanele depistate pozitiv cu coronavirus și care au forme ușoare și medii de boală. Tratamentele pe care le vor primi sunt gratuite, ele urmând a fi decontate de către casele de asigurări de sănătate, indiferent dacă pacienții sunt sau nu asigurați.

Harta centrelor de evaluare COVID poate fi consultată AICI. Pentru fiecare centru sunt afișate adresa, programul și numerele de telefon.

174 de centre de evaluare COVID-19 deschise în România

Aceste centre au fost deschise pentru a prelua bolnavii COVID și pentru a scădea astfel presiunea pe Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.

În prezent sunt 174 de centre deschise, dar harta va fi actualizată pe măsură ce vor deveni operaționale noi centre. În total, după cum a anunțat Ministerul Sănătății, vor fi deschise circa 230 în toată țara.

Cei care sunt testați pozitiv trebuie să ajungă la aceste centre cât mai rapid pentru tratament. Ei pot primi inclusiv antivirale și anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare.

„Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate. Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ce au declarat responsabilii în Sănătate despre centrele de evaluare

„Rolul lor este de a degreva, de a prelua din sarcina epidemiologică a spitalelor, a UPU şi de a trata şi gestiona clinic pacienţii. (…) Cei care au o formă uşoară, cei care sunt aproape asimptomatici sau cei care au un factor de risc, un diabet, insuficienţă cardiacă, nu mai merg la camera de gardă, ci în astfel de centre de evaluare şi pentru cei eligibili se administrează antivirale”, a declarat recent Andrei Baciu, secretar de stat în ministerul Sănătății.

„Această hartă interactivă va include, pe măsura semnării contractelor de către medicii de familie, și toate centrele de testare care vor deveni operaționale la nivelul cabinetelor de medicină de familie”, a precizat și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`