Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială legată de plagiatul lui Nicolae Ciucă și, după câteva zile, a fost promovată șefă a Secției de combatere a corupției din DNA, la propunerea ministrului PNL Alina Gorghiu

Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a clasat o anchetă esențială legată de plagiatul lui Nicolae Ciucă și, după câteva zile, a fost promovată șefă a Secției de combatere a corupției din DNA, la propunerea ministrului PNL Alina Gorghiu
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorul Mihaiela Iorga Moraru a ajuns să conducă Secția de combatere a corupției din DNA, la propunerea ministrului Justiției, Alina Gorghiu (PNL), și numită de președintele Klaus Iohannis, în ciuda avizului negativ al Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce a dat un verdict favorabil liderului PNL Nicolae Ciucă în scandalul de plagiat care-l vizează.

Procuror promovat după un verdict favorabil în cazul de plagiat al lui Ciucă

Nicolae Ciucă intentase un proces pentru a bloca analiza tezei sale de doctorat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), după dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan că lucrarea este plagiată. Ciucă ceruse la Curtea de Apel anularea sesizărilor de plagiat depuse ca urmare a articolului Emiliei Șercan, invocând faptul că fuseseră întocmite greșit.

G4Media a relatat la vremea respectivă că dosarul a fost schimbat ”din pix” de la completul la care ajunsese prin repartizare aleatorie, ajungând pe masa judecătorului Marius Iosif, anterior numit în înalte funcții publice chiar de PNL, partid condus de Ciucă.

Procurorul Iorga-Moraru s-a autosesizat și a pornit urmărirea penală in rem, având suspiciunea că a fost trucată procedura de repartizare a dosarului.

În noiembrie 2023, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subordonata lui Ciucă în PNL, a propus-o pe Mihaiela Iorga-Moraru pentru funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA.

Deși, inițial, Iorga Moraru a menționat că „există o suspiciune rezonabilă” cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals informatic în legătură cu repartizarea dosarului respectiv, în final ea a clasat ancheta, bazându-se pe declarațiile grefierelor Luminița Dinu și Gabriela Ștefania Ilie.

Procurorul Iorga Moraru a clasat ancheta pe 4 ianuarie 2024, iar pe 11 ianuarie, la propunerea ministrului PNL al Justiției, Alina Gorghiu, aceasta a devenit procuror-șef al Secției de combatere a corupției din DNA. Asta deși Secția de procurori din CSM a avizat negativ propunerea cu 5 voturi împotrivă și doar 1 pentru.

Întrebată de G4Media dacă există o legătură între clasare și numirea la DNA, Iorga-Moraru a declarat că ”Nu sunt abilitată să vorbesc, trebuie să vă adresați Biroului de Presă”.

Avocatul Asociației Declic, Toni Decean, a precizat pentru G4Media că va contesta decizia de clasare la instanță, considerând-o nelegală.

Și o judecătoare a fost avansată după un verdict favorabil lui Ciucă. Situație similară chiar cu șeful DNA

Sursa citată amintește că și judecătoarea Ionela Tudor, cea care, anterior procesului lui Iosif, a suspendat efectele înregistrării sesizărilor de plagiat pe motiv că analiza doctoratului ar aduce beneficii adversarilor lui Ciucă, atunci premier, și, astfel, ar fi afectată stabilitatea țării, a fost avansată și a devenit șefa uneia dintre secțiile de contencios-administrativ de la Curtea de Apel București.

De asemenea, chiar Marius Voineag, acum șeful DNA, este acuzat că a fost promovat tot după o decizie favorabilă liderului PNL.

Cât despre Marius Iosif, acesta a ieșit din sistem la câteva săptămâni după decizia care l-a ajutat pe Ciucă, iar acum încasează o pensie specială de 21.885 de lei.

Totodată, ministrul Educației, Ligia Deca (PNL), a fost acuzată că ar fi venit la o ședință CNATDCU cu scopul de a bloca verificarea doctoratului altui lider liberal, Lucian Bode, și el acuzat de plagiat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale