Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol / UPDATE: Reacția primarului Eugen Furdui

Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol / UPDATE: Reacția primarului Eugen Furdui
Foto: Inquam Photos / George Călin

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a admis înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, informează G4Media. Nu au existat amendamente.

UPDATE, 27 iulie, or 16.00: Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, a declarat că decizia UNESCO nu aduce beneficii nici locuitorilor din zonă, nici țării. „Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa”, a afirmat acesta.

Roșia Montană, inclusă în Patrimoniul UNESCO

Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) a propus înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece acum nu există certitudini că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă. ICOMOS a recomandat vizite și controale ale experților în zonă, astfel încât „să fie întreruptă cât mai rapid autorizația pentru exploatare minieră”.

„Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial.

În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol.

Astăzi, munca de cercetare științifică, documentare și conservare de aproape două decenii a specialiștilor și comunității patrimoniale din România și din lume este răsplătită prin recunoașterea de către UNESCO a valorii universale excepționale a sitului de la Roșia Montană. Protejat integral ca monument istoric de legislația din România, Peisajul cultural minier Roșia Montană intră astăzi în familia valorilor recunoscute ca relevante pentru întreaga umanitate, valori pentru care solidaritatea internațională se poate transforma în cooperare și asistență tehnică pentru conservarea și restaurare”, a transmis Institutul Național al Patrimoniului, pe Facebook.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a Guvernului Cioloș.

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs. Ulterior, la începutul anului trecut, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că Executivul a decis să reia procedura.

Compania Gabriel Resources, care a obţinut în 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, a anunţat, pe 30 iunie 2017, că va chema în instanţă România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari, deoarece Guvernul român a decis să nu aprobe exploatarea minei în urma protestelor de stradă.

Tribunalul de arbitraj internaţional al Băncii Mondiale a admis, parţial, argumentele localnicilor din România, în opoziţie cu proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană, în urma unei petiţii depuse în octombrie 2018 de mai multe ONG-uri.

Urmăriți B1TV.ro și pe