Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO e defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară. Se blochează pe termen lung cea mai mare resursă de aur din Europa

Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO e defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară. Se blochează pe termen lung cea mai mare resursă de aur din Europa
Captură Video - B1 TV

Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, a declarat că decizia de marți a UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici locuitorilor din zonă, nici țării. „Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa”, a punctat acesta.

Primarul din Roșia Montană, nemulțumit de decizia UNESCO

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a declarat Furdui, pentru Digi24.

El s-a mai plâns că vor veni cheltuieli în plus în condițiile în care localitatea deja e săracă și mai sunt și efectele inundațiilor din ultima vreme.

„Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat el.

Eugen Furdui a mai afirmat că singurul beneficiu ar fi că e facilizată vizitarea sitului Roșia Montană și a repetat că modernizarea va necesita „ avize speciale și birocrație”. Prin urmare, el intenționează să ceară bani de la autorități.

Primarul din Roșia Montană a mai declarat că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO în forma prevăzută de proiect și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Declarațiile vin în contextul în care, marți, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a admis înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol.

Ultima oră
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Cine sunt liberalii din Biroul Executiv al formațiunii (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)