Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO e defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară. Se blochează pe termen lung cea mai mare resursă de aur din Europa

Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO e defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară. Se blochează pe termen lung cea mai mare resursă de aur din Europa
Captură Video - B1 TV

Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, a declarat că decizia de marți a UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici locuitorilor din zonă, nici țării. „Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa”, a punctat acesta.

Primarul din Roșia Montană, nemulțumit de decizia UNESCO

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a declarat Furdui, pentru Digi24.

El s-a mai plâns că vor veni cheltuieli în plus în condițiile în care localitatea deja e săracă și mai sunt și efectele inundațiilor din ultima vreme.

„Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat el.

Eugen Furdui a mai afirmat că singurul beneficiu ar fi că e facilizată vizitarea sitului Roșia Montană și a repetat că modernizarea va necesita „ avize speciale și birocrație”. Prin urmare, el intenționează să ceară bani de la autorități.

Primarul din Roșia Montană a mai declarat că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO în forma prevăzută de proiect și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Declarațiile vin în contextul în care, marți, Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a admis înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol.