Ministerul Sănătății a anunțat, joi, deschiderea a 59 de centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, în toată țara. În București acestea funcționează la spitalele Victor Gomoiu și Alessandrescu-Rusescu.
„Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.
Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.
Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.
Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.
Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU).
Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul «Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat», aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății”, a anunțat ministerul.
Lista centrelor este publicată aici.
Context. Decizia vine pe fondul valului mare de viroze respiratorii înregistrate în ultimele săptămâni, dintre care foarte multe la copii.
Săptămânal, la nivel național se înregistrează aproape 100.000 de infecții respiratorii acute, triplu față de numărul de cazuri din urmă cu un an, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică.
Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni. Dacă înainte veneau la fiecare 24 de ore câte 100, acum vin și peste 200, așa cum este la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandru-Rusescu”.
„Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3.
Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate. 10% dintre copiii care ajung în camera de gardă au insuficiență respiratorie, spun medicii, adică au nevoie de oxigen pentru a respira.
În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților «știți, nu e chiar atât de grav».
Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde.
Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, a declarat medicul Mihai Craiu pentru Digi24.