Armata ucraineană „avansează treptat, dar sigur”. În total, armata ucraineană a recucerit mai mult de 100 de kilometri pătrați într-o săptămână de lupte violente

Armata ucraineană „avansează treptat, dar sigur. În total, armata ucraineană a recucerit mai mult de 100 de kilometri pătrați într-o săptămână de lupte violente
Sursă foto: Hepta - Ukrinform/dpa

Kievul a raportat joi progrese în noua sa contraofensivă lansată, în ciuda rezistenței puternice din partea trupelor ruse. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Ganna Malyar, a spus într-un briefing: Există un avans treptat, dar constant al forțelor armate. În același timp, inamicul ridică o rezistență puternică [pe frontul de sud], potrivit The Guardian.

În jurul primului punct fierbinte vizat: Bakhmut, „inamicul strânge rezerve suplimentare și încearcă din toate puterile să împiedice înaintarea forțelor ucrainene”, potrivit AFP.

Totuși, Malyar a raportat un avans de peste trei kilometri (1,8 mile) în zona Bakhmut.

Oleksiy Gromov, de la personalul general al forțelor armate ucrainene, a declarat că forțele ucrainene au recucerit șapte așezări și peste 100 de kilometri pătrați de teritoriu.

Rusia susține că a respins toate atacurile ucrainene.

Șeful ONU a vizitat joi cea mai mare centrală atomică din Europa, în sudul Ucrainei, unde barajul Kakhovka a explodat la începutul acestei luni.

Vizita a fost anunțată de compania națională de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, într-o postare Telegram.

Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a întâlnit marți la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy pentru a discuta preocupările legate de centrala nucleară Zaporizhzhia ocupată de Rusia.

AIEA și-a exprimat în mod repetat alarma cu privire la instalație, care a fost prinsă în mod repetat de focul încrucișat de când Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022 și a confiscat instalația la scurt timp după.

Cele șase reactoare ale centralei au fost închise de luni de zile, dar încă are nevoie de energie și personal calificat pentru a opera sisteme de răcire esențiale și alte caracteristici de siguranță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:38 - Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)