Austria aruncă responsabilitatea migranților pe țările din Est. Ce statistici aduce ca argument

Austria aruncă responsabilitatea migranților pe țările din Est. Ce statistici aduce ca argument
Unsprezece migranți depistaţi la graniţa cu Ungaria / Sursa foto: Poliția de Frontieră

Chiar înainte ca miniștrii de interne din UE să înceapă deliberările privind extinderea spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România, ministerul de Interne din Austria a publicat cele mai recente cifre privind rutele de migrație, potrivit Kurier

Rutele contrabandiştilor duc din ce în ce mai mult prin România şi Bulgaria”, a transmis oficialul, referindu-se la analizele Biroului Federal de Poliţie Criminală.

„Atât România, cât și Bulgaria fac parte din rutele de contrabandă care afectează Austria”, a declarat Gerald Tatzgern, șeful departamentului de combatere a contrabandei la Oficiul Federal de Poliție Criminală.

Afirmațiile se bazează pe interogatoriile la care au fost supuși migranții ilegali și traficanții arestați, dar și pe analiza datelor de geoclocație obținute de la mai multe de 400 de telefoane confiscate, mai scrie Kurier.

Poliția austriacă: România, o graniță ușor de trecut

Dintre grupurile de contrabandişti, Bulgaria este considerată o ţară de tranzit, unde se organizează tranzitarea în continuare prin Serbia sau România. „Românii se află pe locul patru în topul celor zece naționalități ale traficanților din Austria”, arată raportul.

Comparativ cu Ungaria, „România este considerată a fi o graniță destul de ușor de trecut și, prin urmare, este adesea aleasă ca rută din Serbia către Ungaria”.

Bulgaria și România au fost menționate frecvent și în sondajele instituției; potrivit acestora, „78% dintre afgani numesc Bulgaria drept prima țară din UE, la fel ca două treimi dintre marocani” iar „50% dintre transfugii din Bangladesh declară că au călătorit prin România”.

Austria aruncă responsabilitatea migranților pe țările din Est

Austria, prima țară de destinație după rutele balcanice ale transfugilor, se simte puternic împovărată de creșterea numărului de migranți.

Potrivit Ministerului de Interne, până la sfârșitul lunii octombrie au fost depuse 89.867 de cereri de azil, o creștere de peste 200 la sută față de anul precedent.

Potrivit autorităților, 75.000 dintre ei nu fuseseră înregistrați și verificați anterior. Proporția migranților care au ajuns în Austria prin Grecia și Balcanii de Vest este de 20%: aceștia provin în principal din Pakistan, Somalia și Bangladesh.

Potrivit comunicatului, 40% din migranți vin pe ruta Turcia – Bulgaria și sunt în principal din Afganistan, Siria, Maroc, Egipt și Somalia iar restul de 40% dintre migranți ajung în regiunea Balcanilor cu avionul, fără viză, în special din India, Turcia și Bangladesh.

Una din rutele importante pentru cei care aterizează la Belgrad, în Serbia, trece prin România. Cel mai adesea, aceștia nu sunt înregistrați dar 61% din totalul accesărilor în baza europeană de amprente Eurodac din India, Turcia și Bangladesh au fost înregistrate în România, mai scrie Kurier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`