Autoritățile din Irak au anunțat că toate activitățile aeroporturilor și administrațiilor publice din sunt suspendate de luni, din cauza unei furtuni de nisip, menționează AFP, conform AGERPRES.
Încă de la jumătatea lunii aprilie, Irakul a înregistrat nu mai puțin de nouă astfel de furtuni timp de câteva săptămâni. Autoritățile au remarcat faptul că Irakul este una dintre cele cinci ţări din lume cele mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice şi ale deşertificării. Luni, un nor cenușiu de nisip plutea pe străzile goale.
Potrivit unui comunicat, premierul Mustafa al-Kadhimi a ordonat suspendarea activităţii „în instituţiile publice”, cu excepţia departamentelor sanitare şi a agenţiilor de securitate, în special, „din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a sosirii unor furtuni de nisip violente”
Vizibilitatea nu depășește 400 de metri, fapt ce a dus la suspendarea traficului aerian din Bagdad, precum și din Najaf, un oraş sfânt şiit din sudul ţării, şi la Erbil, capitala Kurdistanului irakian autonom, aflată în nord.
În ultimile săptămâni, aeroporturile și-au suspendat activitatea pe termen scurt de mai multe ori. Ultimile două furtuni au provocat moartea unei persoane și spitalizarea altor 10.000 cu afecțiuni respiratorii.
În următoarele două decenii se aşteaptă ca Irakul să se confrunte cu „272 de zile de nisip” pe an, iar până în 2050 se va atinge pragul de 300 de zile, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului Mediului.
Recomandarea autorităților pentru combaterea fenomenului este să se planteze păduri, care ar servi drept bariere de vânt.