Irak: Mii de oameni au ajuns la spital, în urma unei furtuni de nisip. Cerul din Bagdad este portocaliu de o lună

Irak: Mii de oameni au ajuns la spital, în urma unei furtuni de nisip. Cerul din Bagdad este portocaliu de o lună
Sursa: Captură Youtube/ Natural Phenomena & News

Ministerul sănătății a anunțat că o persoană a murit în Irak şi alte peste 5.000 au ajuns la spital cu probleme respiratorii, din cauza unei furtuni de nisip, conform AFP.

5.000 de persoane au ajuns la spital din cauza furtunii

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Seif al-Badr, a anunțat  printr-un comunicat, că în urma furtunii  „Un deces a fost înregistrat la Bagdad, iar spitalele au primit până acum nu mai puţin de 5.000 de persoane”,  relatează Agerpres. „Majoritatea au părăsit spitalele”, a mai adăugat acesta.

Persoanele care suferă de boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul, au fost cele mai afectate din cauza furtuni. Printre acestea se numără şi persoanele în vârstă care suferă îndeosebi de „insuficienţă cardiacă”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Ce spun autoritățile despre aceste cazuri

În urma unui bilanţ anunțat de purtătorul de cuvânt al autorităţilor sanitare locale, Anas Qais, în capitala Bagdad, aproximativ 1.000 de cazuri au fost raportate joi. Spitalele din provincia Al-Anbar au primit începând cu noaptea de miercuri peste 700 de persoane care aveau dificultăţi respiratorii, conform INA.

Rezidenții din Irak au fost avertizați de către autorităţile sanitare din provinciile Al-Anbar şi Kirkuk, la nord de Bagdad,  ”să nu-şi părăsească domiciliile”, a conform INA. Provinciile din centrul şi sudul ţării sunt printre cele mai afectate. Serviciile meteorologice estimează că astfel de furtuni de nisip se vor produce pe întreg parcursul lunii mai., potrivit Digi24.ro.

În ultimele săptămâni, furtunile de nisip din Irak,  s-au agravat. Irak reprezintă  una dintre cele cinci ţări la nivel global cele mai vulnerabile în ceea ce privește deșertificarea și schimbările climatice.

De la jumătatea lunii aprilie, aceasta furtună reprezintă cea de-a şaptea furtună de nisip în Irak. Din cauza furtunilor, aeroporturile din Bagdad, Najaf şi Arbil, în Kurdistan, au fost nevoite să-şi suspende temporar zborurile.

De asemenea, la mijlocul lunii aprilie, O furtună de nisip saharian și rafale de peste 80 de kilometri la oră au lovit provincia Alicane din Spania. Praful roșiatic s-a răspândit peste tot, iar locuitorii cu probleme respiratorii au fost sfătuiți să rămână în case.

Urmăriți B1TV.ro și pe