Un profesor de la Universitatea Harvard a fost condamnat pentru că a ascuns legăturile cu un program de recrutare condus de China.
Charles Lieber a fost găsit vinovat pentru că a făcut declarații false autorităților, a depus declarații fiscale false și nu a raportat un cont bancar chinez. Data sentinței sale nu a fost încă decisă, arată BBC.
Bărbatul de 62 de ani a fost acuzat în 2020, ca parte a unei campanii americane de combatere a spionajului economic din China.
Cu toate acestea, unii critici spun că această campanie dăunează cercetării academice.
Procurorii din Boston au spus că Lieber și-a ascuns cu bună știință implicarea în „Planul O Mie de Talente” al Chinei, care are ca scop atragerea specialiștilor străini în cercetare. Acesta a fost semnalat de SUA ca fiind o problemă de securitate în trecut.
Lieber, fost șef al departamentului de chimie și biologie chimică de la Harvard, sa alăturat în 2011 la Universitatea de Tehnologie din Wuhan din China ca om de știință.
El a primit un salariu lunar de 50.000 de dolari (37.000 de lire sterline), pe lângă cheltuielile de întreținere de până la 158.000 de dolari pentru acest rol.
Documentele susțin că i s-a dat, de asemenea, peste 1,5 milioane de dolari pentru a înființa un laborator de cercetare la universitate și, în schimb, era de așteptat să lucreze pentru universitate, depunând cereri de brevete și publicând articole în numele acesteia.
Participarea la program nu este o crimă. Cu toate acestea, procurorii au spus că Lieber a mințit autoritățile cu privire la participarea sa, afilierea sa la universitatea din Wuhan și nu a declarat veniturile obținute în China.
El a primit anterior granturi de 15 milioane de dolari de la Institutul Național de Sănătate al SUA și Departamentul de Apărare al SUA.
Beneficiarii acestor granturi trebuie să dezvăluie orice conflict de interese, inclusiv sprijinul financiar din partea guvernelor sau organizațiilor străine.
Echipa de apărare a lui Lieber a spus că procurorii nu au dovezi ale acuzațiilor, spunând că nu au putut demonstra că Lieber a acționat cu bună știință, intenționat sau voit, sau că a făcut vreo declarație falsă materială.
Lieber, care a fost diagnosticat cu cancer, a pledat nevinovat.
Potrivit Harvard Crimson , pedeapsa maximă pentru condamnare este de 26 de ani de închisoare și 1,2 milioane de dolari în amenzi.
Cazul se numără printre cele mai înalte profiluri din ceea ce Departamentul de Justiție al SUA numește „Inițiativa Chinei”.
Programul, lansat în 2018 în timpul administrației președintelui Donald Trump, a avut ca scop stoparea furtului de cercetare și informații economice critice din SUA de către China.
In orice caz. unii au criticat programul, spunând că amenință cercetarea academică, vizează în mod disproporționat cercetătorii chinezi și subminează competitivitatea SUA în cercetare și tehnologie.