China transmite celor patru țări care au boicotat Jocurile Olimpice de la Beijing că „vor regreta”

China transmite celor patru țări care au boicotat Jocurile Olimpice de la Beijing că „vor regreta”
Foto: Președintele Chinei, Xi Jinping (sursă: hepta.ro)

China a avertizat joi patru națiuni occidentale că vor ajunge să regrete că au lansat un boicot diplomatic comun al viitoarelor Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing, conform AFP.

China, mesaj dur pentru cele patru țări

„Utilizarea de către SUA, Australia, Marea Britanie și Canada a platformei olimpice pentru manipularea politică este nepopulară și auto-izolatoare și vor plăti inevitabil prețul pentru faptele lor greșite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin.

Recent, tot mai multe țări democratice și-au anunțat boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing. Această formă de manifestare vine pe fondul, potrivit organizațiilor non-guvernamentale, nerespectării drepturilor omului din statul comunist. Se consideră că un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, în special musulmane, sunt încarceraţi în lagăre în Xinjiang. De asemenea, China este acuzată că a sterilizat forțat femeile și că a impus munca forțată.

Printre țările ce au anunțat că boicotează JO de iarnă de la Beijing, oficialitățile canadiene au declarat că ”Suntem profund preocupaţi de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez”, a afirmat premierul canadian Justin Trudeau. Citește mai mult

Vladimir Putin, prezent la JO

Președintele rus Vladimir Putin este până acum singurul lider mondial care a acceptat o invitație la Jocurile Olimpice. El va deveni primul lider care se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping în doi ani, când va călători la Beijing în februarie.

Conform informațiilor adunate de către CNN, mișcarea are în vedere faptul că niciun oficial american nu ar participa la evenimente precum ceremoniile de deschidere sau de închidere – dar sportivilor americani li se va permite totuși să concureze, raportându-se doar la momentul în care Statele Unite au boicotat JO de la Beijing.