Liderul turc afirmă că Rusia și Ucraina ar putea fi la doar o săptămână distanță de un acord pentru redeschiderea căilor maritime cheie pentru transporturile de cereale.
Deblocarea livrărilor de cereale și de ulei de floarea-soarelui ar rezolva măcar parțial problemele țărilor din Africa și Orientul Mijlociu, care depind în mare parte de exporturile ucrainene, scrie Politico.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că Moscova și Kievul ar putea fi la doar câteva zile de la finalizarea unui acord care să permită trecerea a milioane de tone de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Ucraina este un exportator important de alimente, însă blocarea porturilor de la Marea Neagră a împiedicat transportul de recolte care pleacă în Egipt, Yemen și alte țări aflate în nevoie disperată.
„Negocierile merg înainte pentru ca toate aceste cereale și ulei de floarea-soarelui să ajungă în lume”, a spus Erdoğan într-o conferință de presă la Ankara.
„Într-o săptămână sau 10 zile vom intensifica discuțiile și vom încerca să ajungem la un rezultat”
În ultimele săptămâni Turcia depune efort pentru a remedia conflictul dintre cele două țări. Guvernul de la Kiev dorește ca Turcia să asigure garanții de securitate pentru navele care transportă cereale.
Declarațiile premierului italian
Liderul turc a vorbit la o conferință de presă comună cu premierul italian Mario Draghi, după discuțiile dintre cele două guverne.
Draghi a menționat că Turcia deține un rol important în acest plan: „Acest rol este de a garanta securitatea navelor și de a se asigura că navele nu poartă arme”
De asemenea, el a subliniat că planul este încurajator, pentru că nu necesită deminarea porturilor.
„Potențialele rute au fost deja identificate, a fost înființat și grupul de lucru. Elementul lipsă este acordul final al Kremlinului”, a spus premierul.
Acest acord are mare valoare strategică, poate deschide calea spre pace: „În contextul eforturilor de a ajunge la pace, acesta este un prim pas către un acord, pentru un obiectiv care trebuie să ne implice pe toți, deoarece afectează viața a milioane de oameni din cele mai sărace țări”