O primă navă rusească cu 7.000 de tone de cereale pleacă din portul ucrainean Berdeansk către ”ţări prietene”

O primă navă rusească cu 7.000 de tone de cereale pleacă din portul ucrainean Berdeansk către ”ţări prietene”
Sursă foto: Pixabay

Rușii au început să transporte sub escortă cereale din Ucraina. O primă navă rusească – încărcată cu 7.000 de tone de cereale -, protejată de Marina rusă, a plecat din portul ucrainean Berdeansk, ocupat de Rusia, cu destinația către una dintre “țările prietene”.

Un prim transport de cereale din Ucraina, efectuat de ruși

”După mai multe luni de oprire, o primă navă comercială a părăsit portul comercial Berdeansk. 7.000 de tone de cereale pleacă spre ţări prietene”, a anunţat într-o posatre pe Telegram şeful administraţiei proruse a regiunii, Evgheni Baliţki.

”Securitatea navei cargo este asigurată de către bastimente şi vedete de la baza militară martimă a Flotei (ruse) la Marea Neagră de la Novorosiisk”, anunţă el.

Ucraina acuză de săptămâni Rusia de faptul că fură rezolte de grîu din regiuni ocupate de către armata rusă, în sud, pe care-l vinde ilegal pe plan internaţional.

Moscova dezminte orice furt. Rusia nu reuşeşte nici ea să-şi exporte produsele agrcole, din cauza sancţiunilor impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei.

Kievul neagă orice progres în Marea Neagră

Kievul a declarat miercuri că nu s-a înregistrat niciun progres concret în problema cerealelor blocate în porturile sale din cauza invaziei rusești.

„Până în prezent nu s-a ajuns la niciun acord concret privind organizarea de discuții cu Ucraina, Rusia, Turcia și ONU”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, potrivit HotNews.

Anterior, delegațiile ruse și turce au convenit să continue consultările privind plecările sigure ale navelor și exporturile de cereale din porturile ucrainene, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe