Guvernul de la Londra va prezenta planurile pentru relaxarea carantinei din Marea Britanie săptămâna viitoare, a anunțat Matt Hancock, ministrul britanic al sănătății, duminică, iar una dintre măsuri s-ar putea referi la îmblânzirea regulii privind distanțarea fizică de 2 metri sau la redeschiderea mai multor activități economice din luna iulie, transmite Reuters.
Mulți angajați, în special cei din industria ospitalității, susțin că regula potrivit căreia oamenii trebuie să stea la o distanță de cel puțin 2 metri unul de celălalt îi va împiedica să își desfășoare activitatea atunci când vor fi ridicate restricțiile de carantină.
„Suntem pe punctul de a vedea un nou pas din plan. În această săptămână vom anunța următoarele detalii despre măsurile pe care le putem lua pentru a relaxa o parte din măsurile de carantină națională la începutul lui iulie, inclusiv în 4 iulie”, a afirmat pentru BBC ministrul Hancock, care a fost, alături de premierul Boris Johnson, unul dintre britanicii infectați cu noul coronavirus.
Întrebat dacă regula de 2 metri va fi amendată odată cu planurile ce urmează a fi anunțate, el a răspuns: „Sper că foarte mult să putem”.
Demnitarul britanic a explicat că există temperări de măsuri pentru a le permite oamenilor să stea mai aproape simultan cu limitarea riscului de răspândire a COVID-19, precum și că guvernul va prezenta normele pe care cei care desfășoară activități economice vor trebui să le respecte.
Matt Hancock a explicat că ar fi posibil ca oamenii să fie puși în situația de a-și face rezervare înainte să meargă la un bar sau la un restaurant – cum, de altfel, se întâmplă și în România.
„În mod clar n-aș scoate asta din calcul”, spune ministrul.
„Propunerile (n.r. – de măsuri) vor scoate în lumină felul în care se pot reduce cu prudență cei 2 metri (n.r – de distanțare fizică) cu genul de temperări despre care am tot vorbit”, a continuat oficialul.
„Înțeleg aspectele legate de regula de doi metri, bineînțeles, până la urmă e vorba de faptul că există un virus și o provocare pentru țară, pentru toate țările de a reveni la o viață normală pe cât posibil”, mai spune Matt Hancok, ministrul britanic al Sănătății.
De la debutul pandemiei de coronavirus, mai multe figuri de top de pe prima scenă politică britanică au fost depistate cu boala infecțioasă COVID-19. Matt Hancok este unul dintre ei, dar lista este completată de Prințul Charles, moștenitorul tronului, și chiar premierul Boris Johnson, cel care l-a început lua în calcul o strategie de imunizare colectivă pentru locuitorii Regatului, în antiteză cu planurile de izolare preventivă pe care le-au impus majoritatea statelor din spațiul euroatlantic.
Mai mult decât atât, cum simtpomele sale persistau, în cele din urmă prim-ministrul de la Londra avea să fie internat în spital, iar starea sa de sănătate s-a degradat atât de mult, că a fost nevoie de mutarea sa la terapie intensivă. În cele din urmă, el și-a revenit și s-a întors la lucru.