Ministerul britanic al Apărării avertizează că dacă Rusia va reuși să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor, ar putea domina nord-vestul Mării Negre. Forțele ucrainene reușesc până acum să-i pună piedici.
Ministerul britanic al Apărării a transmis, în evaluarea sa de miercuri dimineață, că forțele ruse tot încearcă să-și întărească vulnerabila garnizoană de pe Insula Șerpilor. Numai că până acum ucrainenii au reușit să lovească apărarea aeriană rusă și navele de reaprovizionare cu drone Bayraktar.
Eforturile Rusiei oferă Ucrainei mai multe oportunități de a-i ataca trupele și de a-i distruge echipamentele. Asta în condițiile în care navele de reaprovizionare rusești au o protecție minimă în vestul Mării Negre, după scufundarea, tot de către ucraineni, a crucișătorului „Moscova”, nava amiral a Rusiei în Marea Neagră.
„Dacă Rusia își consolidează poziția pe insulă cu apărare aeriană strategică și rachete de croazieră de apărare de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre”, se arată în raportul ministerului britanic, citat de The Guardian.
Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a explicat recent că, prin luptele lor în Insula Șerpilor, ucrainenii ajută de fapt România și întreaga Europă.
„Pe lângă pretenţia imperialistă, Putin are în acest război şi clare interese economice. A jefuit Ucraina de cereale, de utilaje agricole, de uleiuri. Acum vizează clar şi gazul din Marea Neagră. Şi, repet, nu pentru că nu ar avea ei destul, ci pentru a nu da ocazia României şi UE să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc.
Drept urmare, prin aceste atacuri, cred că partea ucraineană vrea, practic, să ne ajute încercând să repună mâna pe Insula Şerpilor. Este un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”, a explicat Costin Georgescu, pentru Adevărul.