De ce e important micul petic de pământ numit Insula Șerpilor. Fost șef SRI, despre luptele dure din zonă: „Ucrainenii vor să ne ajute. E un gest de prietenie faţă de România şi Europa, în general”

De ce e important micul petic de pământ numit Insula Șerpilor. Fost șef SRI, despre luptele dure din zonă: „Ucrainenii vor să ne ajute. E un gest de prietenie faţă de România şi Europa, în general”
Foto simbol: Hepta - Zuma Press / Cover Images

În ultimele zile se duc lupte tot mai crâncene pentru controlul asupra Insulei Șerpilor. Situată la numai 45 de kilometri de România, insula a fost capturată de ruși la începutul războiului, iar acum ucrainenii încearcă s-o recupereze. Ambele părți au transmis că au doborât diverse ținte inamice în zonă.

Insula Şerpilor este considerată importantă din punct de vedere tactic, dar în unele condiţii poate fi vitală și din punct de vedere economic.

Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a explicat de ce ucrainenii practic ne ajută pe noi și întreaga Europă, încercând să recapete controlul asupra Insulei Șerpilor.

De ce e importantă Insula Șerpilor

„Moscova va avea imediat pretenţii dacă Putin rămâne cu Insula Şerpilor, care se află aproape de zona economică exclusivă câştigată de România, conform unei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.

Vorbim deci de o zonă în care se află zăcăminte de gaz care pot limita sau chiar exclude dependenţa României şi Europei de combuistibilul rusesc.

Putin nu va avea scrupule şi va contesta cu siguranţă decizia de la Haga privind zona economică exclusivă câştigată de România pe principiul ”acolo vorbeaţi cu Ucraina, acum discutaţi cu Rusia”, a declarat Costin Georgescu, pentru Adevărul.

De ce Ucraina ajută România, încercând să recupereze Insula Șerpilor

Fostul director SRI a mai precizat că Vladimir Putin vrea să pună mâna pe gazul din Marea Neagră, ca să se asigure astfel că Europa rămâne dependentă de gazul rusesc.

„Oricum, este clar că pe lângă pretenţia imperialistă, Putin are în acest război şi clare interese economice. A jefuit Ucraina de cereale, de utilaje agricole, de uleiuri. Acum vizează clar şi gazul din Marea Neagră. Şi, repet, nu pentru că nu ar avea ei destul, ci pentru a nu da ocazia României şi UE să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc.

Drept urmare, prin aceste atacuri, cred că partea ucraineană vrea, practic, să ne ajute încercând să repună mâna pe Insula Şerpilor. Este un gest de prietenie faţă de România şi faţă de Europa, în general”, a explicat Costin Georgescu, pentru Adevărul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina