Salvare pentru economia Ucrainei: Blocada rușilor, spartă cu ajutorul Portului Constanța

Salvare pentru economia Ucrainei: Blocada rușilor, spartă cu ajutorul Portului Constanța
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Laine Nathan/ABACA

Portul Constanța joacă un rol tot mai important în eliberarea Ucrainei din tentativa de blocaj economic desfășurată de armata rusă.

Joi după-amiază, Comvex SA, cel mai modern și rapid terminal de cereale din Europa, a terminat de încărcat nava Unity N de 71.000 tone cu porumb și i-a dat liber pentru destinație.

Ucraina își exportă cerealele prin Portul Constanța

Ucraina e unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, dar porturile sale, mai ales Odesa, au fost blocate de armata rusă. Țara vecină e nevoită acum să exporte pe cale ferată, prin graniţa vestică, sau prin micile porturi de pe Dunăre, în România.

Astfel, Portul Constanța a devenit o poartă maritimă și pentru produsele Ucrainei, scrie Cotidianul.

Recent, Florin Goidea, managerul portului Constanţa, declarase că Ucraina a transmis către port circa 80.000 de tone de grâne, de la începutul invaziei ruse, și că va trimite noi cantităţi.

Goidea a mai susținut că acesta poate face faţă exporturilor suplimentare de grâne. Asta în condițiile în care Portul Constanța are o capacitate de depozitare de aproximativ două milioane de tone.

Odată cu deplasarea navelor, se eliberează silozurile și se deschide fluxul pentru recoltele din Ucraina.

Ucraina, eliberată de blocajul economic

Pentru prima dată, Comvex SA, cel mai modern și rapid terminal de cereale din Europa, a terminat de încărcat nava Unity N de 71.000 tone cu porumb și i-a dat liber pentru destinație. Este un prim mare semn de succes în eliberarea Ucrainei din tentativa de împresurare și blocaj economic desfășurată de armata rusă, notează Cotidianul.

Viorel Panait, director Comvex, a declarat pentru Tribune de Geneve că e o „urgență” absolută „a ajuta Ucraina să-și redirecționeze exporturile de cereale prin Constanța și alte structuri portuare”.

Potrivit Rador, Panait a mai afirmat că țările africane sunt dependente de grâul din Ucraina și din rusia, iar UE trebuie să acționeze rapid pentru a facilita exporturile ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`