Administraţia americană va modifica structura sistemului de apărare antirachetă al SUA, prin renunţarea la faza a patra a acesteia. Decizia nu afectează în niciun fel România, inclusă în faza a doua a proiectului. Baza Deveselu va deveni operaţională în anul 2015, conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri.
Oficialii americani au decis să renunțe la faza a patra a sistemului de apărare antirachetă al SUA, care presupunea punerea în funcțiune a unui nou tip de rachete interceptoare. Fondurile economisite vor fi redirecționate către finanțarea capacităților rachetelor balistice intercontinentale, în răspuns la amenințarea nord-coreeană.
„Anunț o serie de pași pe care Statele Unite îi vor face pentru a contracara provocările pe care le reprezintă dezvoltarea capacităților rachetelor cu rază lungă de acțiune ale Iranului și Coreei de Nord. Vom întări apărarea cu rachete a teritoriului țării prin desfășurarea a încă 14 interceptoare terestre la Fort Greeley, în Alaska. Asta va crește numărul interceptoarelor terestre de la 30 la 44, incluzându-le aici și pe cele patru de la Baza Aeriană Vandenberg din California. Aceste interceptoare suplimentare vor reprezenta o creștere suplimentară cu aproape 50% a capacității noastre de apărare antirachetă”, a declarat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.
Secretarul american al Apărarii a precizat că decizia a fost luată în contextul reducerilor de cheltuieli aprobate de Congres, care ar fi dus la întârzierea Fazei a 4-a a scutului până în anul 2022, iar Pentagonul a decis amplasarea pe teritoriul SUA a interceptorilor ce ar fi trebuit amplasa?ț în Polonia.
Oficialii americani au informat partea română că decizia nu va avea însă niciun impact asupra bazei de la Deveselu, proiect care se desfășoară după cum a fost planificat.
„Această decizie nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA – care presupune operaționalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 – urmând să se desfășoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri. De altfel, tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu”, anunță un comunicat al MAE:
Scutul antirachetă pe care Statele Unite îl vor instala în Europa face parte din cadrul sistemului de apărare antirachetă susținut de NATO, la care Aliații pot contribui prin găzduirea pe teritoriile naționale a unor componente.
Participarea României presupune amplasarea de interceptori tereștri și a unui sistem radar destinat dirijării acestora. Baza de la Deveselul va deveni operațional în anul 2015.