SUA trimite Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer. Pentagonul a anunțat oficial un nou pachet de asistență, în valoare de circa 820 de milioane de dolari

SUA trimite Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer. Pentagonul a anunțat oficial un nou pachet de asistență, în valoare de circa 820 de milioane de dolari
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Alex Edelman

SUA trimite Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer NASAMS, patru radare suplimentare de contra-artilerie și până la 150.000 de runde de 155 mm de muniție de artilerie, ca parte din cel mai recent pachet de asistență destinat Kievului, a anunțat vineri Pentagonul, potrivit Reuters.

SUA trimite Ucrainei două sisteme de rachete sol-aer, într-un nou pachet de asistență

Pachetul de asistență în valoare de 820 de milioane de dolari a fost anunțat în mare parte încă de joi de președintele american Joe Biden, la Madrid, după Summitul NATO.

Pentagonul a făcut anunțul formal vineri, când a oferit mai multe detalii și a precizat că pachetul cuprinde și muniție suplimentară pentru sistemele HIMARS.

Noul pachet vine să întărească apărarea Ucrainei, care este lovită din greu de artileria rusă. Rusia a intensificat campania de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra orașelor ucrainene, iar forțele sale au înregistrat o serie de succese tactice pe frontul din est, acolo unde încearcă să forțeze Kievul să cedeze cele două provincii revendicate de separatiști.

Cu tot cu ultimul pachet de asistență, SUA a angajat circa 6,9 miliarde de dolari de la momentul 24 februarie, când Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina.

Un fost șef al Pentagonului a ironizat prestația militară „patetică” a forțelor ruse în Ucraina și a condamnat „efortul imoral, incompetent din punct de vedere tactic, stupid din punct de vedere operațional și prostesc din punct de vedere strategic” al campaniei militare ruse.

„Avem o vorbă în America, noi spunem că națiunile cu aliați înfloresc, națiunile fără aliați se ofilesc, iar noi ne uităm la Rusia cum se ofilește sub ochii noștri”, a declarat James Mattis, vineri, la Seoul Forum 2022, citat de CNN.

Urmăriți B1TV.ro și pe