Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe

Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Gripas Yuri/ABACA

Este prea devreme pentru a prezice dacă răspândirea rapidă a variantei Omicron va împinge coronavirusul din faza pandemică spre una endemică, a declarat dr. Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe.

O boală endemică are o prezență constantă la nivelul populației, însă nu afectează un număr alarmant de persoane și nu perturbă activitatea societală cum o face în general o pandemie. Cum varianta Omicron a SARS-CoV-2 este foarte transmisibilă, însă aparent provoacă forme de boală mai puțin severe, ea ar putea marca tranziția de la capitolul pandemic către unul endemic, potrivit CNN.

Anthony Fauci: Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică

„Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă nu va exista o altă variantă care să eludeze răspunsul imun la varianta anterioară”, a declarat Anthony Fauci la Davos Agenda, un evenimet virtula ce este organizat săptămânal de Forumul Economic Mondial.

„Am fost norocoși” că Omicron nu împărtășește câteva dintre caracteristicile Delta, mai spune el. „Însă volumul imens de oameni care se infectează depășește acel nivel mai degrabă mic de patogenitate”, a continuat epidemiologul american.

Acest lucru nu înseamnă că oamenii ar trebui să se infecteze intenționat cu varianta Omicron, o idee nepotrivită din mai multe perspective, și nu înseamnă nici că lupta cu boala COVID-19 s-ar fi încheiat, a atras atenția Anthony Fauci.

De altfel, un avertisment similar a transmis și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, Raed Arafat, care a explicat pe B1 TV, la Special B1 cu Nadia Ciurlin, că a lăsa la liber populația să se infecteze ar putea duce inclusiv la blocarea unor activități esențiale.

„Avem 24% – 25%, dacă nu mă înșel, din persoanele vârstnice și vulnerabile, cum zicem noi, vaccinate. Noi nu știm ce efect va avea această variantă asupra acestor persoane (…). În al doilea rând, a lăsa la liber să se infecteze oamenii, mai are un impact această variantă, totuși, și acest impact poate să fie cel economic, în sensul în care multă lume care lucrează să ajungă infectată și chiar să ajungă izolată la domiciliu și după care să se blocheze anumite activități esențiale, deci trebuie gândit și la acest lucru, motiv pentru care la acest moment noi am mers pe unele măsuri, pe care le cunoașteți. Nu avem un lockdown total în niciun caz, dar avem anumite limitări și avem niște recomandări de bază – masca, care s-a dovedit a ajuta foarte serios la limitarea răspândirii, și vaccinarea”, spunea șeful DSU.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`