Raed Arafat: A lăsa la liber să se infecteze oamenii ar putea duce inclusiv la blocarea unor activități esențiale. Nu știm efectul Omicron asupra persoanelor vulnerabile / Vaccinarea nu a fost un eșec total (VIDEO)

Raed Arafat: A lăsa la liber să se infecteze oamenii ar putea duce inclusiv la blocarea unor activități esențiale. Nu știm efectul Omicron asupra persoanelor vulnerabile / Vaccinarea nu a fost un eșec total (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost invitatul Nadiei Ciurlin la Special B1, vineri seară, context în care a explicat că scenariul imunității colective conferite de trecerea prin boală ar putea duce la blocarea unor activități esențiale. În plus, spune el, deocamdată nu se cunoaște cu exactitate ce efect are varianta Omicron a SARS-CoV-2 asupra persoanelor vulnerabile.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

A lăsa la liber să se infecteze oamenii ar putea duce inclusiv la blocarea unor activități esențiale, spune Raed Arafat

Întrebat dacă autoritățile au luat în calcul scenariul imunității colective conferite de trecerea prin boală, șeful DSU a explicat: „Situația la acest moment în țară este că noi avem persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă vaccinate mult mai puțin decât populația în general. Avem 24% – 25%, dacă nu mă înșel, din persoanele vârstnice și vulnerabile, cum zicem noi, vaccinate. Noi nu știm ce efect va avea această variantă asupra acestor persoane și normal că observăm acest lucru să vedem cum evoluează. Cum v-am zis, numai în ultimele două zile deja am văzut 40 de pacienți aproximativ intrând în Terapie Intensivă, deci aici trebuie totuși să avem grijă de acest lucru”.

„În al doilea rând, a lăsa la liber să se infecteze oamenii, mai are un impact această variantă, totuși, și acest impact poate să fie cel economic, în sensul în care multă lume care lucrează să ajungă infectată și chiar să ajungă izolată la domiciliu și după care să se blocheze anumite activități esențiale, deci trebuie gândit și la acest lucru, motiv pentru care la acest moment noi am mers pe unele măsuri, pe care le cunoașteți. Nu avem un lockdown total în niciun caz, dar avem anumite limitări și avem niște recomandări de bază – masca, care s-a dovedit a ajuta foarte serios la limitarea răspândirii, și vaccinarea. Vaccinarea, eu, din punctul din punctul meu de vedere, n-aș zice că a fost un eșec total pentru că avem, totuși, aproape opt milioane de oameni vaccinați. Nu a ajuns la așteptările noastre, asta este problema”, a adăugat Raed Arafat.