UPDATE // Ministerul Apărării Naționale (MApN) a respins vineri informațiile apărute pe rețelele sociale potrivit cărora România ar fi fost vizată de dronele rusești și că armata română le-ar fi doborât.
”Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate în platforma X (fostă Twitter), dar și în alte rețele sociale, care pretind că România ar fost vizată de atacurile cu drone ale Federației Ruse executate în ultimele zile și că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora. Aceste așa-zise ”informații” nu au niciun fundament real”, arată MApN într-un comunicat.
O ipoteză incendiară a fost lansată de publicația Visegrad 24. Potrivit acesteia, dronele ruseşti căzute în România ar fi fost, de fapt, doborâte de către Armata Română
Publicaţia a postat şi videoclipuri în favoarea acestui scenariu. Conform Visegrad 24, România ar fi doborât dronele ruseşti cu arme antiaeriene autopropulsate Gepard.
“Un stat NATO a început să doboare drone rusești deasupra spațiului aerian ucrainean.
Un nou videoclip arată tunuri antiaeriene autopropulsate românești Gepard doborând drone sinucigașe rusești peste râul care separă România de Ucraina, lângă Izmail.
România a fost forțată să ia măsuri după ce cel puțin o dronă sinucigașă a lovit 11 km adâncime în teritoriul său și drone suplimentare zburau în calea lor”, este comentariul publicației Visegrad 24.
BREAKING:
A NATO state has started shooting down Russian drones over Ukrainian airspace.
A new video shows Romanian Gepard self-propelled anti-aircraft guns shooting down Russian suicide drones across the river separating Romania from Ukraine near Izmail.
Romania was forced to… pic.twitter.com/IUWlZG6AYT
— Visegrád 24 (@visegrad24) July 25, 2024
Nu este clară locaţia în care armata română ar fi doborât aceste drone: în interitoriul teritoriului românesc, de-a lungul frontierei cu Ucraina sau chiar în spaţiul aerian al Ucrainei.
Pe de altă parte MapN nu a recunoscut faptul că a doborât drone rusești în urma atacurilor care au vizat ținte ucrainene.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că resturi de dronă de proveniență rusească au fost găsite în apropierea localității Plauru, după atacurile din noapatea de marți spre miercuri asupra infrastructurii civile și portuare din Ucraina.
Cetățenii din Tulcea au primis un mesaj RO-Alert cu privire la faptul că există posibilitatea de a cădea obiecte din spațiul aerian.
Specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI au început investigațiile miercuri, 24 iulie.
„Până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua şi astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a transmis MApN, potrivit Agerpres.
Ministerul român reiterează că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.