Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat Marea Britanie pentru că-i ajută cu adevărat țara, în schimb i-a criticat pe francezi că nu oferă sprijinul militar necesar. Are și o explicație: francezilor le e frică de Rusia.
Totodată, Zelenski a remarcat și atitudinea rezervată a germanilor, găsind drept explicație faptul că aceștia pun pe primul plan situația lor economică.
Într-un interviu pentru publicația The Economist, preluat de BBC, președintele Ucrainei a criticat Franța pentru că nu i-a trimis ajutoare militare: „Le e frică de Rusia. Și asta e… Iar cei care vorbesc primii sunt cei care se tem cel mai mult”.
Declarația a fost făcută în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron are deseori conversații telefonice cu Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, și are ieșiri publice extrem de ponderate. De exemplu, în ciuda atrocităților comise de trupele ruse în Ucraina Macron a spus că nu se va referi la Putin cu termeni ca „măcelar” sau „criminal”, cum l-a numit președintele american Joe Biden.
În legătură cu ezitările liderilor germani, Zelenski a afirmat: „Încearcă să fie echilibrați. Ei au o lungă relație cu Rusia și privesc situația prin prismă economică. Uneori ne ajută. Cred că încearcă să se adapteze din mers”.
Germania s-a lăsat cu greu convinsă și să fie impuse sancțiunile împotriva Rusiei de la începutul războiului, atitudinea ei fiind de mulți văzută drept o fisură în ceea ce s-a dorit a fi un bloc solidar al Occidentului în fața comportamentului agresiv al Rusiei.
În continuare, Germania are poziții extrem de reținute, iar mulți analiști și publicații internaționale au scris în termeni critici despre apropierea Berlin – Moscova din ultimii ani. Despre acest subiect a vorbit pe larg profesorul Ioan Stanomir, într-o intervenție pentru B1 TV.
În schimb, Volodimir Zelenski a avut cuvinte de laudă pentru Marea Britanie: „Să fiu sincer, Johnson (premierul britanic) un lider care ajută mult mai mult. Liderii statelor reacționează în acord cu modul în care acționează și alegătorii lor. În cazul de față, Johnson e un exemplu”.
„Marea Britanie clar e de partea noastră, nu face echilibristică. Marea Britanie nu vede altă cale de ieșire din situație. Ea vrea ca Ucraina să câștige și Rusia să piardă, dar nu pot spune încă dacă Londra vrea ca războiul să dureze mai mult sau nu”, a mai spus Volodimir Zelenski.