Zelenski, discurs dur în Bundestag: Proiecte întreprinse de Germania şi Rusia au fost cimentul pentru noul zid în Europa. Când noi am spus că Nord Stream 2 e o pregătire pentru război, ne-ați zis că e doar economie (VIDEO)

Zelenski, discurs dur în Bundestag: Proiecte întreprinse de Germania şi Rusia au fost cimentul pentru noul zid în Europa. Când noi am spus că Nord Stream 2 e o pregătire pentru război, ne-ați zis că e doar economie (VIDEO)
Volodimir Zelenski, în Bundestagul german: „Toată lumea ar trebui să ne ajute pentru ca după război să nu le fie rușine că nu au intervenit”. Captură Video - Володимир Зеленський / Facebook

După un discurs emoționant susținut, miercuri, în Congresul SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, joi, în Bundestagul german. Mesajul a fost același: lumea democratică trebuie să ajute Ucraina să scape de invadatorii ruși, altfel vom suferi cu toții. „Un popor este pe cale să fie distrus în Europa”, a avertizat el.

Zelenski a dat de înțeles că lipsa de acțiune din partea Occidentului omoară oameni

„E dificil să supraviețuim fără ajutorul lumii, să apărăm și Ucraina și Europa. Mă adresez dvs după 3 săptămâni de război în Ucraina, după 8 ani de război în Donbas. Mă adresez vs când Rusia ne bombardează orașele, distrugând tot.

Mă adresez dvs după ce mii de ucraineni au murit, inclsusiv 108 copii. După o mulțime de întâlniri, negocieri, pași de sprijin, mulți dintre ei amânați. Sancțiunile, evident, nu sunt suficiente pentru a opri acest război.

Cu fiecare bombă care cade în Ucraina, cu fiecare săptămână în care măsuri pentru pace nu sunt luate, există o viziune a ce s-ar putea întâmpla. Vorbesc acum și în numele ucrainenilor care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial. După 80 de ani, același lucru se întâmplă din nou. Ce valoare are responsabilitatea istorică?”, a declarat Volodimir Zelenski, în Bundestag.

Președintele ucrainean Zelenski, mesaj direct către cancelarul german Scholz

Volodimir Zelenski s-a adresat apoi direct cancelarului german Olaf Scholz, cerându-i să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii, odată cu declanşarea războiului de către Vladimir Putin: „Distrugeţi acest zid, daţi-i Germaniei rolul de lider pe care îl merită. Acesta nu e un zid al Berlinului, ci un zid în Europa centrală, între libertate şi servitute, şi acest zid se înalţă cu fiecare bombă”.

Zelenski a taxat Germania pentru apropierea de Rusia

Președintele ucrainean n-a omis din discursul său apropierea din ultimii ani dintre Berlin și Moscova, nici faptul că liderii germani au insistat asupra construirii gazoductului Nord Stream 2, în ciuda avertismentelor repetate ale Ucrainei. Gazoductul a fost suspendat abia după ce Putin a recunoscut autonomia regiunilor proruse ucrainene.

„Dragă popor german, cum e posibil ca, atunci când noi am spus că Nord Stream 2 e un fel de pregătire pentru război, am primit drept răspuns ”e vorba doar despre economie, e economie, economie?””, a spus Zelenski.

El a punctat că proiectele dintre Germania și Rusia au constituit „cimentul pentru noul zid” ce s-a înălțat în Europa: „Pentru unii, aceasta înseamnă politică, dar înseamnă şi pietre pentru noul zid”.

Urmăriți B1TV.ro și pe