Edilul Capitalei, Gabriela Firea a oferi noi explicații despre procesul de testare al cadrelor didactice și al elevilor, dar și despre revenirea populației la o normalitate specifică contextului actual.
„Ne uităm cu toții cum procedează Europa, pentru că luăm bunele exemple și le transpunem în România, nu doar în București. Vedem că peste tot viața reintră într-o normaliate, e adevărat, specifică pandemiei, cu regulile de distanțare fizică, regulile de igienă care sunt deja consacrate și cunoscute de toată lumea, dar planeta nu mai poate să stea în loc, trebuie să mergem la serviciu. Cei din administrație trebuie să lucrăm și să avem rezultate, fiecare trebuie să se implice la locul său de muncă, iar școala trebuie să se desfășoare, nu putem fără educație.
Gabriela Firea a reamintit că susține testarea în masă a populației și că până la acest moment, a făcut eforturile necesare pentru a asigura testarea gratuită a cadrelor didactice și a elevilor.
„Eu sunt o persoană care a susținut testarea masivă a persoanelor, pentru că vedeam că asta se întâmplă în Statele Unite, în Franța în Germania, pentru doar că așa puteam să aflăm unde sunt focare de contaminare. (…) Cheia e să se testeze cât mai mult ca persoanele depistate pozitiv să stea două săptămâni în izolare. De aceea am şi propus programul Primăriei, testăm gratuit şi profesorii şi elevii, elevii dacă este nevoie, dacă manifestă simptome”, a continuat primarul general al Capitalei, la România TV, în cursul serii de miercuri.
Mai mult decât atât, Gabriela Firea a explicat și cum se pot testa elevii care au deja simptome specifice, pentru a vedea dacă suferă de COVID-19, gripă sezonieră sau viroze.
„Categoric testăm profesorii. Ieri era coadă la laboratoarele noastre, mă bucur că vin în număr mare educatorii, învăţătorii. Cei care vor să se testeze gratuit se pot înscrie pe site-ul nostru. O colegă contactează persoana respectivă, îndrumă să completeze un formular şi imediat e programată pentru test. (…). Dacă este vorba despre un copil, care la triajul epidemiologic și observațional de dimineață are să spunem anumite semne clinice, precum febră, tuse, roși în gât, sunt informați pătinții, sunt rugați să vină mama, tata să însoțească elevul la primul laborator, la cel mai apropiat, fără programare, doar prin telefon. Nu trebuie să mai completeze ceva și se află în foarte scurt timp dacă este gripă sezonieră, viroză sau COVID-19”, a explicat Gabriela Firea, la România TV.