Lucian Bode: Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Țara noastră e pregătită și merită să adere la Schengen

Lucian Bode: Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Țara noastră e pregătită și merită să adere la Schengen
În imagine: Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, în timpul unei vizite în Austria. El a discutat (neconvingător) cu omologul său austriac, Gerhard Karner, despre aderarea României la Schengen. Foto: Lucian Bode / Facebook

Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a susținut că problemele cu migrația pe care le are Austria și pe care le invocă pentru a bloca accesul României la Schengen nu ne pot fi imputate nouă. Fluxul migratoriu nu trece prin România, iar țara noastră îndeplinește toate cerințele tehnice pentru a fi primită în Schengen, a insistat ministrul. Bode a mai spus că aderarea noastră nu e un pericol pentru nimeni, ba chiar un mod de a consolida acest Spațiu.

Bode, reacție la opoziția Austriei în dosarul „Schengen”

„Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României!

În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux.

Fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei”, a scris Lucian Bode, pe Facebook.

Acesta a invocat în sprijinul afirmațiilor sale statisticile privind migrația, statistici care au fost confirmate și de Viena.

Bode a expus apoi ideile pe care i le-a prezentat și lui Gerhard Karner, omologului său austriac, în timpul recentei vizite la Viena:

➡️ La întrevederea noastră din februarie 2022, a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen;
➡️ În timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în România;
➡️ Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat încă din cadrul primelor reuniuni că una din prioritățile sale este extinderea spațiului Schengen;
➡️ Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare voluntară a României au fost pozitive și au arătat fără echivoc că țara noastră este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen;
➡️ Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022.

Austria se opune aderării României la Schengen

Amintim că, marți, cancelarul austriac Karl Nehammer a repetat că țara sa se opune aderării României la Spațiul Schengen.

„Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Nehammer.

Anterior, el a dat exemplu pozitiv Croația și a criticat celelalte două țări: Croația și-a „îndeplinit toate obligaţiile, întrucât vedem de unde vin migranţii ilegali, iar România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`